Waterleidingen spoelen na lange pauze

Terug op kantoor of het werk na lange afwezigheid? Wat met de waterleidingen?

Kantoorgebouwen en werkplaatsen worden tijdens de vakanties of op andere momenten soms voor langere periodes niet meer of minder gebruikt. Worden de activiteiten na een tijd opnieuw opgestart? Dan is het aan te raden om de waterleidingen in het gebouw eens stevig door te spoelen. Het is zeer belangrijk dat je dit doet, om de kwaliteit van je drinkwater te garanderen. Voor koudwaterleidingen is dat zeer eenvoudig.

Bij het spoelen van de koudwaterleidingen worden de kranen volledig geopend en gespoeld tot een stabiele koud watertemperatuur bereikt wordt. Hierbij worden eerst de kranen geopend die het verst van de aansluiting van de installatie op het drinkwaternet gelegen zijn. Na deze kranen wordt naar de gebouwaansluiting toe gewerkt.

Het wordt aanbevolen om aerosolvorming door opspattend water zoveel mogelijk te voorkomen, bijvoorbeeld door een spons of een ander absorberend materiaal onder de straal te plaatsen en douchekoppen te demonteren voor het spoelen. Voor warmwaterleidingen is het iets complexer. Daarbij moet je eerst de temperatuur van de boiler minstens een uur op minimum 65 graden brengen om daarna de leidingen te spoelen.

Meer informatie vind je in dit bericht van Aqua Flanders, en nog gedetailleerder in deze richtlijnen van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

En wat met mijn watertap?

Als je een watertap hebt, vormt die als het ware een verlengstuk van je waterleiding, en dien je dus dezelfde procedure te gebruiken als hierboven beschreven:

> zet eerst de kraan van het plat water enkele minuten open voor je de watertap opnieuw gebruikt.

> Tap daarna ook een tweetal-liter bruisend water om ook die kraan te spoelen. 

> Is je filter van het merk 3M of IcePure en ouder dan 6 maanden? Plaats dan sowieso een nieuwe filter. Voor filters van het merk BWT geldt een maximum gebruikstermijn van 1 jaar.

> Ziet het water er ondanks het spoelen vreemd uit, heeft het een onaangename geur of smaak? Vervang dan sowieso de filter.

> Meer info over vervangen van de filter vind je hier.

Twijfels over de kwaliteit van je water?

Heb je om één of andere reden twijfels bij de kwaliteit van  je water? Weet je niet of dit aan de binnenleidingen ligt of ergens anders? Contacteer dan de watermaatschappij van jouw regio. Op de website van Aqua Flanders vind je snel welke watermaatschappij dat voor jou is.

Naar de website van Aqua Flanders

Voor Brussel is de watermaatschappij Vivaqua.