Duurzaamheid

7 tips voor duurzame geschenken tijdens eindejaar

30 november 2021

De eindejaarsfeesten komen er weer aan. Tijdens de kortste dagen van het jaar genieten we intens van het hartverwarmende gezelschap van familie en vrienden. Dit jaar in een iets kleinere bubbel, maar daarom niet minder gezellig. Het eindejaar is ook een tijd vol feesten, lekker eten … en cadeautjes natuurlijk. Cadeautjes zijn altijd plezant, zowel om ze te krijgen als om ze te geven. Maar alles wat we massaal onder de kerstboom leggen, heeft een stevige impact op het klimaat. En dus krijg je van ons 7 manieren om meer duurzame cadeaus te geven. En wil je zelf een herbruikbare drinkfles van Dopper cadeau krijgen? Bezorg ons dan jouw top-tip voor een duurzaam geschenk.

#1 Geef een beleving cadeau

Schenk in plaats van een product eens een ervaring: een leuke activiteit of een avondje uit. Als je niet veel tijd of inspiratie hebt, kan je kiezen voor een bon van één van de vele aanbieders. Leuker is natuurlijk om zelf een bijzondere beleving samen te stellen. Een gepersonaliseerde workshop, een mooie wandeling of een gegidste rondleiding in een stad of museum bijvoorbeeld. Jouw persoonlijke touch maakt het voor de ontvanger extra speciaal.

#2 Maak je eigen geschenken

Je hoeft niet altijd iets te kopen om een cadeau te kunnen geven. Teken, naai, brei, bouw, knutsel of kook zelf iets. Laat je creativiteit los en verras hem of haar met een persoonlijk cadeau. Het zou kunnen dat wat jij met liefde zelf hebt gemaakt een groter geschenk is voor de ontvanger dan een gekocht cadeau. 

#3 Koop tweedehands

Geef spullen een tweede leven en koop tweedehands. Als je iets tweedehands koopt, hoeft niets nieuws gemaakt te worden. Zo bespaar je grondstoffen en energie en vermijd je transport en afval. Retro, vintage en hergebruik zijn trouwens hip. Zowel in fysieke winkels als online vind je heel wat leuke spulletjes, vaak voor een zacht prijsje.

#4 Geef iets lekkers

Het hoeft niet altijd een simpele fles wijn te zijn. De keuze aan (h)eerlijke cadeaus die je kan eten of drinken is enorm: koffie, thee, chocolade, koekjes of lokale specialiteiten. Ga waar mogelijk voor een keurmerk en koop eco, bio en/of Fairtrade.  

#5 Shop lokaal

Als je lokaal shopt, steun je de kleinhandel en investeer je in de plaatselijke gemeenschap en de eigen economie. Lokaal kopen zorgt ook voor minder transport. Hoe lokaler, hoe duurzamer dus.

#6 If you don’t need it, don’t buy it

Kerst en Nieuwjaar zijn behalve de meest gezellige tijd van het jaar ook een periode van overdaad en massaconsumptie. We overstelpen onszelf en elkaar graag met cadeautjes. Vaak spullen die we eigenlijk niet nodig hebben. Maar die nieuwe smartphone of dat trendy paar schoenen liggen nu eenmaal zo naar ons te lonken. En we worden extra verleid met uitzonderlijke kortingen, stuntprijzen of andere mega deals. Maar de meest duurzame keuze is dus om het dan toch niet te kopen. Of zoals Loesje het zegt: “Koopkracht is de kracht om te laten liggen wat je niet nodig hebt.”

#7 Cadeaubon Robinetto

Met een cadeaubon van Robinetto kies je bewust voor een nuttig én duurzaam cadeau. In de shop van Robinetto heb je een uitgebreide keuze aan watertaps, bruiswatermakers, waterflessen, waterfilters en siropen. Meer water drinken is gezond en goed voor het milieu. Als werkgever kan je trouwens elk jaar geschenken geven aan je werknemers voor een totale waarde van 40 euro, vrij van RSZ of voordeel in natura.

Maak er gezellige en duurzame feesten van! En vergeet niet ons hieronder jouw duurzame tips door te geven.

Bevraging: jouw duurzame tip voor een gratis Dopper

Hoe maak jij de eindejaarsfeesten duurzamer? Stuur ons jouw tip of concreet idee voor duurzame geschenken door en maak zelf kans op een duurzaam cadeau. Om 2022 goed in te zetten, krijgen de 22 eerste inzenders van een waardevolle tip een drinkfles van Dopper ter waarde van 12,50 euro toegestuurd. Zo’n herbruikbare fles is ideaal om zelf te gebruiken of om als duurzaam cadeau weg te geven. Doe mee, vul voor 31 december 2021 onderstaand formulier in en maak kans op zo’n gratis Dopper.