BELEID

In de boot met Frans Timmermans

7 juli 2022

Op zondag 3 juli verwelkomden we twee bijzondere gasten in Gent. Merijn Tinga, de Plastic Soup Surfer, en Frans Timmermans, vice-voorzitter van de Europese Commissie. Beiden waren op bezoek in Gent. We kregen samen met enkele andere bedrijven en organisaties de unieke kans om het verhaal van Robinetto aan hen voor te stellen en van gedachten te wisselen.

Als je 5 miljoen wegwerpbekers op een rij zou zetten, krijg je een afvalspoor van maar liefst 385 kilometer lang. En dat is ook de afstand die de Plastic Soup Surfer de voorbije dagen heeft afgelegd op zijn board, van Brussel tot Amsterdam. De Mission Reuse Expedition hield op zondag 3 juli ook halt in Gent. Robinetto-oprichter Jeroen Vereecke was er bij om hem te verwelkomen. En ook Frans Timmermans, vice-voorzitter van de Europese Commissie, was op de afspraak.

Tijdens een boottocht op de binnenwateren van Gent kregen we ook de unieke kans om Frans Timmermans het verhaal van Robinetto te vertellen. We konden met hem van gedachten wisselen over hoe we samen met groothandelaars en horeca als bondgenoot zorgen voor meer getapt water als alternatief voor flessenwater.

Het is onze overtuiging dat we alle spelers die nu betrokken zijn bij het businessmodel achter flessenwater, zoveel mogelijk moeten betrekken in ons verhaal van getapt water
Jeroen Vereecke
Oprichter Robinetto

De tijd was beperkt, 4 minuten om exact te zijn, maar we onthouden deze bijzondere woorden van Timmermans: "Dit is een nieuw verhaal dat ik nu hoor. Maar ik volg helemaal dat we de kwaliteitsperceptie van getapt water moeten versterken als we willen dat mensen dit als een evenwaardig product als flessenwater gaan behandelen. Ik wil het graag verder bekijken."

Behalve Robinetto mochten ook Wash-it, Mission Reuse en Billy Cup hun verhaal doen. En zo werd het een wel héél bijzonder boottochtje op zondag.

Als we willen dat mensen getapt water als een gelijkwaardig product aan flessenwater behandelen, moeten we de kwaliteitsperceptie van getapt water echt versterken
Frans Timmermans
Vice-Voorzitter Europese Commissie

De Mission Reuse Expedition

In Nederland worden dagelijks 5 miljoen wegwerpbekers gebruikt. Ja, dat lees je goed: 5 miljoen bekers in de vuilbak, elke dag opnieuw. In België gaat het ongetwijfeld over vergelijkbare aantallen. Daar wil Merijn Tinga iets aan doen. Door zijn acties is hij bekend geworden als de Plastic Soup Surfer.

Wat begon met een surftocht op een zelfgemaakt board van aangespoeld plastic voor meer bewustwording is uitgegroeid tot een organisatie. Door opvallende en positieve campagnes roept de Plastic Soup Surfer op tot concrete maatregelen door beleidsmakers en bedrijven. Met de acties wil Merijn inspireren tot verandering en wil hij laten zien dat je wél het verschil kunt maken.