Terugblik

Het begin van Robinetto in 2018: 10 festivals investeren samen in duurzaamheid

19 april 2019

Het verhaal van Robinetto startte afgelopen zomer met een ambitieus project. Lees hier hoe het allemaal begon. Begin 2018 sloegen enkele festivals (Dranouter, Couleur Café, Cactusfestival, Boomtown, Paradise City en Sfinks Mixed, ondersteund door OVAM) de handen in elkaar. Benieuwd wat de impact zou zijn als ze samen de markt zouden opstappen, samen zouden investeren in.. Samen werken rond één bepaald thema, één bestaande problematiek. Kan het duurzamer als we er samen naar kijken?

De deelnemende festivals kozen ervoor om te werken rond drinkwater. Water dat we naar de festivalweides transporteren met vrachtwagens terwijl drinkbaar water gewoon beschikbaar is via de waterleiding. Zonder CO2 uitstoot, zonder afval, aan een goedkopere prijs, … Een idee dat de aandacht vastgreep en vasthield!

Het resultaat was het "Project Water", waarbij 10 festivals samen met de Leiding cvba (het bedrijf achter Robinetto) investeerden in de aankoop van meer dan 30 watertaps. De tien deelnemende festivals zijn Ancienne Belgique (met Boterhammen in de Stad en Feeërieën), Boomtown, Cirque Magique, Dranouter, Maniefiesta, Paradise City, Sfinks, Supervlieg/Supermouche, Theater aan Zee en Tomorrowland.

We staan volledig achter het project en willen verder mee samenwerken om zo te groeien naar PET vrije festivals.
Junior Lambrechts
Productiemanager Ancienne Belgique

Dankzij deze watertaps en het gebruik van herbruikbare flessen, slaagden deze 10 festivals er in om meer dan 120.00 wegwerpflesjes te vermijden, alsook het transport van meer dan 30.000 liter water.

Ook de komende zomer werken deze tien festivals met de watertaps van Robinetto. Organiseer jij ook een festival of evenement en wil je mee stappen in dit verhaal. Neem zeker contact op, want we hebben in onze kalender nog plaats voor enkele bijkomende festivals! Meedoen kan door eenvoudigweg watertaps te huren, of door mee aandeelhouder te worden van De Leiding cvba. In dat geval krijg je als coöperant credits voor gebruik van onze watertaps. Alles over de voordelen van een watertap op je evenement lees je hier.

De betrokkenheid van de andere festivals was voor ons écht belangrijk en doorslaggevend om mee te doen met dit project.
Jeroen Verdonck
Dranouter Festival