1 miljard minder drankverpakkingen. Het kan, en het is simpel.

De Belgische drankenindustrie brengt elk jaar 5 miljard verpakkingen in de markt. 1 miljard is dus slechts 20%. Als we in België water zouden consumeren zoals onze Noorderburen, dan is het doel reeds bereikt. Inderdaad: wij Belgen drinken 130 liter flessenwater per jaar (cijfer 2017), de Nederlanders drinken 25 liter. Dat scheelt dus meer dan 1 miljard verpakkingen. Al die verpakte drank moet ook nog eens vervoerd worden. Dat betekent jaarlijkse ettelijke miljoenen transportkilometers. Je hoeft geen wetenschapper te zijn om te beseffen dat dit transport en deze berg afval een enorme hoeveelheid CO2-uitstoot met zich meebrengen. En dat terwijl er een alternatief bestaat dat veel duurzamer, makkelijker én goedkoper is: het water dat gewoon uit de kraan komt.  Het is duidelijk: water verpakken en transporteren is absurd.  Met Robinetto bieden we oplossingen om duurzamer, eenvoudiger en goedkoper te drinken.

Robinetto, dat is...

Correct geserveerd tapwater

Getapt leidingwater in een mooi glas, met de juiste temperatuur, al of niet met bubbels. Met de glimlach geserveerd volgens de regels van de kunst.

Met een juiste prijs

Een goed getapt glas water heeft een waarde. Deze wordt weerspiegeld in een een correcte prijs. En deze prijs wordt mee bepaald door de context. Bij onze water-faq's vind je hierover meer uitleg.

En een transparante communicatie

Wie kiest voor Robinetto, kiest voor duidelijke communicatie: leidingwater is kwalitatief en duurzaam water. Dat Robinetto getapt leidingwater is, daar zijn we niet alleen eerlijk over, we zijn er trots op.

Zonder verpakking, zonder transport

We tappen het water in het recipiënt dat je ter plaatse gebruikt: een glas in het café of thuis, een beker op een festival, een fles op tafel in het restaurant. En voor onderweg kies je voor een persoonlijke herbruikbare fles.

Waarom is Robinetto nodig?

Het Probleem

In België gooien we dagelijks meer dan 2,5 miljoen drankverpakkingen weg. Dat zijn er meer dan 100.000 per uur. Zo drinken we jaarlijks meer dan 1,4 miljard liter flessenwater en nog eens evenveel frisdrank. Dit alles moet niet alleen verpakt maar ook vervoerd worden (en daarna ook nog opgeslagen en gekoeld).

Er worden ettelijke miljoenen kilometers gereden door vrachtwagens om deze verpakkingen en dranken te vervoeren, en na gebruik blijven we zitten met een berg afval en een gigantische hoop CO2.

Wist je dat 80% van het volume frisdranken (dus 1,1 miljard liter) uit water bestaat dat nodeloos verpakt en vervoerd wordt? Frisdranken kunnen namelijk perfect op de plaats van consumptie 'geassembleerd' worden.(concentraat mengen met water)

En uiteraard drinken we ook nog eens bier (0,8 miljard liter per jaar ongeveer), dat ook verpakt en getransporteerd moet worden.

In België gooien we dagelijks meer dan 2,5 miljoen drankverpakkingen weg. Dat zijn er meer dan 100.000 per uur.

De Oplossing

De oplossingen om het aantal transportkilometers, de gebruikte energie en de berg afval te verminderen zijn eigenlijk heel eenvoudig:

Gebruik leidingwater

In plaats van verpakt water te drinken en te gebruiken voor frisdrank, gebruiken we leidingwater. (Wij drinken in België 126 liter flessenwater per persoon per jaar, de Nederlanders slechts 24 liter, Zweden slechts 10 liter!)

Minder verpakking

We gebruiken zoveel mogelijk grote verpakkingen (zoveel mogelijk "van 't vat"), en we vermijden wegwerpverpakkingen (herbruikbare bekers op evenementen)

Lokaal

We werken zoveel mogelijk met lokale producten (lokale siropen voor frisdrank, lokaal bier), zodat de transportkilometers worden beperkt. En uiteraard is leidingwater het meest lokale water.

De drankenindustrie stelt dikwijls recyclage voor als oplossing. Recyclage zorgt er echter alleen voor dat afval een nieuwe bestemming krijgt, maar lost niks op aan de essentie van het probleem. We blijven water verpakken en vervoeren. Bovendien vraag het hele recyclagetraject bijkomend transport en een pak energie. 

De cijfers tonen ook aan dat we we nog heel ver af zijn van volledige recyclage. Volgens de meest recente factcheck van Recycling Netwerk Benelux variëren de werkelijke recyclagepercentages in België tussen 50% (voor blikjes) en 65 % (voor drankkartons en plasticverpakkingen). Bovendien worden de gerecycleerde plastics van drankverpakkingen niet 1 op 1 opnieuw gebruikt voor drankverpakkingen, maar dikwijls voor een groot stuk gedowncycled tot materiaal voor textiel, tapijten of vulling van matrassen e.d.. Drankkartons worden zelfs helemaal niét gebruikt om opnieuw drankkartons te maken. (meer over de recyclage van verschillende materialen vind je bij FostPlus)  

Ook jij kan meedoen met Robinetto!

Of je nu een organisatie, een bedrijf of gewoon een bewuste burger bent, ook jij kan deel uitmaken van het Robinetto-netwerk.  

Ontdek wat jij kan doen