TESTIMONIAL

Waarom water in de Handelsbeurs uit een Robinetto-tap komt (en niet uit een fles).

23 oktober 2020

“Het is gewoon een 100% duurzaam verhaal waar we helemaal achter staan"

Concertzaal Handelsbeurs is te vinden in één van de mooiste gebouwen van Gent. Het imposante gebouw overziet de hele Kouter, het meest statige plein van de Gentse binnenstad. In dit muziekhuis geniet je van kwaliteitsvolle muziek in verschillende genres. Maar de Handelsbeurs is ook een duurzame onderneming die aandacht heeft voor de uitdagingen van onze samenleving. Ecologische en sociale duurzaamheid staan er hoog op de agenda. Niet te verwonderen dus dat het water voor de medewerkers, de artiesten én het publiek hier uit een Robinetto-tap komt. En of dat publiek daar dan open voor staat, vroegen we aan publieksmedewerker Charlotte Huyghe.

“Over het algemeen reageert ons publiek altijd heel positief op onze duurzame acties”, bevestigt Charlotte. “Zo is de fietshersteldienst tijdens concerten een echt succes. We werken hier in de Handelsbeurs ondertussen al jaren rond duurzaamheid, zowel voor als achter de schermen. Ons gebouw bijvoorbeeld is helemaal ecologisch aangepakt, onze medewerkers verplaatsen zich zo veel mogelijk via duurzame transportmiddelen en we serveren onze artiesten steevast een vegetarische maaltijd. En ons publiek gaat daar gelukkig een groot stuk in mee.”

Als je als bedrijf of organisatie vanuit een duidelijke visie aan meer duurzaamheid werkt, probeer je steeds een stapje verder te gaan. En dus is het voor Charlotte ook heel logisch dat de Handelsbeurs voor kraanwater heeft gekozen. “We zochten manieren om ook ons drankenaanbod duurzamer te maken. We serveren hier in onze zaal alle dranken in glas. Dat lijkt misschien vreemd voor een concertzaal, maar hier werkt dat al jaren goed. Het gebotteld water werd geserveerd in een glas van 25 cl. Nu we gekoeld en gefilterd kraanwater tappen bieden we ons publiek echter een groter glas van 33cl aan. Het is ook goedkoper geworden. Van 2,50 euro zijn we naar 2,20 euro gegaan. De bezoekers krijgen nu dus meer water voor minder geld.”

Hoe is de overschakeling van flessenwater naar kraanwater dan precies verlopen. “We werken al jaren goed samen met Boomtown, het muziekfestival dat tijdens de Gentse Feesten op de Kouter én in de Handelsbeurs wordt georganiseerd. Boomtown kan toch gezien worden als een voorbeeld rond duurzaamheid. Ze werken er al jaren met herbruikbare bekers en lanceerden de Boombar waarmee ze kraanwater en duurzame frisdranken tapten. Toen we hoorden dat Robinetto een kleinschaliger systeem aanbod om ook binnen kraanwater te tappen, zijn we als concertzaal direct mee op de kar gesprongen.”

wij zien het gebruik van de watertap als een ecologische upgrade. Waarom water aankopen en vervoeren helemaal tot hier als het ook gemakkelijk kan uit zo'n tap?
Charlotte Huyghe
Handelsbeurs Gent

Voor de Handelsbeurs was kiezen voor Robinetto dus een logische volgende stap? “Inderdaad, wij zien het gebruik van de watertap als een ecologische upgrade. Waarom water aankopen en vervoeren helemaal tot hier als het ook gemakkelijk kan uit zo'n tap. Het is gewoon een 100% duurzaam verhaal waar we echt helemaal achter staan. Je hebt even kwalitatief en lekker water. Het scheelt in gebruiksgemak en ook in de prijs. Dus voor ons is het een fantastisch product!”

Lees verder onder de video

Charlotte neemt ons ook nog even mee naar de backstage van de Handelsbeurs. Ook daar staat immers een watertap van Robinetto te ‘blinken’. “Hier in de backstage gebruiken we de Robinetto-tap zowel voor medewerkers als artiesten. Ze kunnen hier water komen tappen in onze herbruikbare flessen. En zo bereikt het Robinetto-water ook het podium van de Handelsbeurs.”

Wat betekenen de watertaps dan voor de ecologische voetafdruk van de Handelsbeurs, willen we nog weten. “We hebben het zelf al uitgerekend. We komen op 300 flesjes per week of 12.000 flesjes per jaar die we dus niet moeten aankopen. Dat betekent ook dat er op jaarbasis toch zo’n 500 bakken niet tot in het centrum van Gent getransporteerd moeten worden. En in die zin is de Robinetto-tap een belangrijke schakel in een reeks van maatregelen die we hier in de Handelsbeurs hebben genomen om onze voetafdruk te verkleinen.”

Interview en tekst: Peter D'Herde van Totaalburo

Foto's en Video: Gil Plaquet

Ook in jouw horecazaak of evenementenlocatie een watertap?

Een watertap in je horecazaak is niet alleen duurzaam, maar bespaart je ook heel wat werk, ruimte en centen. Ontdek hier onze watertaps voor horeca

Onze watertaps