RAPPORT

Het kantelpunt in 2019: 45 miljoen verpakkingen minder dankzij u!

22 december 2020

Belgen dronken in 2019 voor het eerst sinds  jaren minder flessenwater, en dat is een goede zaak voor het milieu

We hebben goed nieuws. Het is gebeurd. Ook in België beginnen steeds meer mensen de overstap te maken van flessenwater naar getapt water.

België is wereldwijd één van de landen met het hoogste gebruik van flessenwater. Sinds 2014 zat de consumptie van flessenwater in de lift: jaar na jaar werd een gemiddelde stijging van 2,6% genoteerd. Maar de cijfers van 2019 tonen nu voor het eerst een daling.  En daar zijn wij natuurlijk heel blij mee!

Belgen drinken sinds de jaren ‘90 massaal en steeds meer flessenwater.Met cijfers van meer dan 130 liter flessenwater gemiddeld per jaar per persoon staat België in de Europese top 5, samen met landen als Duitsland, Italië (daarover lees je ook meer hier). Uit een recent onderzoek van de Universiteit Antwerpen blijkt bovendien dat ongeveer 40% van de Vlamingen quasi altijd flessenwater drinkt, en dus nooit kraanwater.

"Dit is echt hét tipping point. Ook in de buurlanden zien we een significante daling van het volume van flessenwater. Alles wijst er op dat de cijfers van 2019 het begin zijn van een trend die zich zal doorzetten. De consument heeft duidelijk een klik gemaakt, en onze doelstelling van 1 miljard minder verpakkingen wordt zo haalbaar tegen 2026.”
Patrick Doyen,
mede-oprichter van Robinetto

Significante cijfers, als je weet dat het kraanwater in België overal perfect veilig is om te drinken, en dat één liter flessenwater een CO2-uitstoot veroorzaakt die tot 300 keer hoger is (1) dan die van één liter kraanwater. En dat is natuurlijk waarom Robinetto werd opgericht: om op zoveel mogelijk plaatsen flessenwater te vervangen door getapt water. Dat doen we door het plaatsen van (inmiddels meer dan 500) watertap-installaties in de horeca, bij bedrijven en op evenementen. Onze ambitie is duidelijk: 1 miljard (drank)verpakkingen minder in België. Omdat water verpakken en vervoeren absurd is.

Nu is er dus goed nieuws: In de periode 2015-2018 dronken de Belgen elk jaar meer flessenwater, wat resulteerde in minstens 35 miljoen extra verpakkingen per jaar. Maar uit de cijfers die UNESDA (2) dit jaar vrijgaf, blijkt dat  de knop nu is omgedraaid. In 2019 was er een daling van minstens 45 miljoen verpakkingen.  Dit is dus een verschil van 80 miljoen als je dit afzet tegen de historische trend, en daarmee is alvast 8% van onze ambitie van 1 miljard verpakkingen bereikt!

Ik zie echt een een groter verhaal ontstaan. Wij zijn natuurlijk niet de enige die werken aan dit positieve verhaal: in tal van productsegmenten zie je dat oplossingen om op een kwalitatieve manier getapt water te serveren, veel succes kennen, zowel thuis, in de horeca als op het werk. Alle aanbieders van dat soort oplossingen, en al onze klanten, zijn bondgenoten in onze missie om het verpakken en vervoeren van water drastisch te verminderen. En daarvoor willen we hen zeker ook bedanken. Samen zorgen we voor een positieve impact.”
Jeroen Vereecke
Oprichter Robinetto

En nog dit: voor wie zou denken dat de dalende verkoop van flessenwater verband houdt met Corona: de cijfers waarvan sprake zijn cijfers van 2019, toen Corona in België nog niet bestond.

 

(1) Stefano Boto, “Tap Water vs. Bottled Water in a Footprint Integrated Approach”, Nature, https://www.nature.com/articles/npre.2009.3407.1

(2) Unesda is de Europese belangenorganisatie van producenten van niet-alcoholische dranken, de cijfers zijn hier te vinden: https://www.unesda.eu/consumption/