5 Grote verborgen waterverbruikers

27 september 2023

Water is essentieel voor het leven op aarde. Bij Robinetto werken we hier dagelijks aan door flessenwater te vervangen door getapt water. Hoewel we ons vaak bewust zijn van het belang van waterbesparing in ons dagelijks leven, realiseren velen van ons zich niet dat we ook aanzienlijke hoeveelheden water verbruiken, soms op een verborgen manier.

Datacenters

Met de toenemende digitalisering van onze wereld worden datacenters steeds belangrijker. Echter, datacenters zijn enorme waterverbruikers vanwege de noodzaak om servers te koelen en de energie-intensieve operaties. Op jaarbasis verbruikt een datacenter ongeveer 4.600.000.000,00 liter water. Om dit waterverbruik te verminderen is het van belang om te blijven investeren in efficiëntere koelingstechnologieën en duurzame energiebronnen. 

Wagens

Het lijkt misschien niet logisch, maar auto's zijn ook grote waterverbruikers. De productie van een gemiddelde auto vereist maar liefst 52.000 tot 83.000 liter water,vooral vanwege het fabricageproces van materialen zoals staal en plastic. Het regelmatig wassen van auto's draagt ook bij aan dit waterverbruik. Door over te stappen naar openbaar vervoer, de fiets of  het delen van een auto, kan er heel wat water bespaard worden

Smartphone

Smartphones zijn onmisbaar geworden in het dagelijks leven, maar wist je dat de productie van één enkele smartphone tot wel 12.760 liter water kan vereisen? Dit omvat het watergebruik bij het delven van metalen en mineralen die worden gebruikt in de productie. Door je smartphone langer te gebruiken kan je al snel heel wat water besparen. Nadien kan je je smartphone terug inleveren zodat die gerecycled kan worden.

Een kop koffie

Een kop koffie is voor de Vlaming dagelijkse kost, maar de werkelijke impact op ons waterverbruik is verrassend hoog. De productie van een enkele kop koffie vereist ongeveer 176 liter water, inclusief het kweken van koffiebonen, het verwerkingsproces en het zetten van de koffie. Het bewust kiezen voor duurzaam geteelde en fair trade kan helpen om de waterverspilling te verminderen. Bij fair trade koffie wordt er namelijk ook rekening gehouden met de manier van het produceren van de koffiebonen en het waterverbruik. 

Flessenwater

Flessenwater lijkt misschien een handige keuze, maar het heeft een enorme impact op ons waterverbruik. Voor elke liter flessenwater die we kopen, wordt maar liefst 3 tot 6 liter water gebruikt tijdens het productieproces en de verpakking. Dit omvat water voor het spoelen van de flessen, het vullen ervan en zelfs het transporteren naar de winkels. Door over te schakelen naar kraanwater kan je hier heel gemakkelijk heel wat water mee besparen.

Het is duidelijk dat onze dagelijkse gewoontes en beslissingen een grote invloed hebben op ons waterverbruik. Het verminderen van het waterverbruik is niet alleen van cruciaal belang voor het behoud van deze kostbare hulpbron, maar het kan ook kosten besparen. Bij Robinetto zetten we ons in om bedrijven hierin te helpen, en met Robi kan je ook thuis duurzaam water drinken. Door het gebruik van een watertap bespaar je niet alleen geld ten opzichte van flessenwater, maar verbruik je minder water. Bovendien geef je je medewerkers en klanten een betere ervaring omdat je altijd fris en eventueel bruisend water kunt aanbieden.

Help een verborgen waterverbruiker van de baan.

Met een Robinetto watertap maak je komaf met flessenwater.

Contacteer ons!

Bronnen:

https://www.eraofwe.com/coffee-lab/nl/articles/het-belang-van-water-bij-de-koffieproductie

https://www.watercalculator.org/footprint/the-hidden-water-in-everyday-products/

https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-actueel/watergebruik-datacenter-begint-steeds-meer-vragen-op-te-roepen