Blog

Efficiënt watergebruik voor bedrijven: Ontdek de voordelen van een waterscan

7 augustus 2023

Efficiënt watergebruik voor bedrijven: Ontdek de voordelen van een waterscan

De toenemende klimaatverandering heeft niet alleen gevolgen voor ons energieverbruik, maar ook voor de beschikbaarheid van een ander kostbaar goed: water. Voor veel bedrijven is duurzaam waterverbruik echter geen prioriteit en ontbreekt het soms aan expertise op het gebied van watertechnologie. Gelukkig is er goed nieuws voor ondernemingen die efficiënt met water willen omgaan. VLAIO biedt namelijk gratis waterscans aan voor bedrijven, waarbij het deskundig advies geeft over waterbesparende maatregelen en de mogelijkheden voor een duurzaam watergebruik. Lees verder om te ontdekken wat een waterscan inhoudt en welke voordelen het biedt.

De waterscan in detail:

De waterscan is een initiatief dat loopt van begin 2023 tot eind 2025 en richt zich voornamelijk op kmo's. Het doel is om bedrijven bewust te maken van hun waterverbruik en hen te voorzien van praktische suggesties om water te besparen. Het proces omvat het volgende:

1. Deskundige analyse: Een expert van een geselecteerd studiebureau bezoekt de onderneming om inzicht te krijgen in de waterhuishouding. Hierbij worden de huidige watervraag, inzet van waterbronnen en waterbalans in kaart gebracht.

2. Gedetailleerd rapport: Ongeveer drie weken na het bezoek ontvangt de onderneming een rapport met een gedetailleerde waterbalans en concrete suggesties voor waterbesparingen.

Keuzemogelijkheden:

Ondernemingen kunnen kiezen tussen een gratis eerstelijnswaterscan en een uitgebreide waterscan met 80% subsidie op de kostprijs. Beide opties bieden waardevolle inzichten, maar de uitgebreide waterscan omvat een grondige uitwerking van kostenefficiëntie en steunmaatregelen.

Inhoud van de waterscans:

1. Huidige waterverbruik en inzet van waterbronnen: De waterscan brengt het actuele waterverbruik van de onderneming in kaart, evenals de gebruikte waterbronnen.

2. Waterbalansschema: Een overzichtelijk schema toont de inkomende en uitgaande waterstromen, waardoor inefficiënties snel worden geïdentificeerd.

3. Minimale waterkwaliteit: Voor verschillende toepassingen en processen worden de vereiste minimale waterkwaliteiten vastgesteld.

4. Waterzuivering en behandeling: De mogelijkheden voor waterzuivering en (voor)behandeling worden geanalyseerd om de waterkwaliteit te optimaliseren.

5. Waterbesparende maatregelen: Concrete suggesties worden gegeven om het waterverbruik te verminderen, zoals hergebruik en alternatieve waterbronnen.

6. Kostenbesparing en steunmaatregelen: In de uitgebreide waterscan wordt dieper ingegaan op de kostenefficiëntie en eventuele steunmaatregelen.

Met de toenemende druk op ons milieu en de schaarser wordende watervoorraden is efficiënt watergebruik van cruciaal belang voor bedrijven. De gratis waterscan aangeboden door VLAIO biedt een uitstekende gelegenheid voor ondernemingen om hun waterverbruik te visualiseren en waardevolle suggesties te ontvangen voor waterbesparende maatregelen. Of het nu gaat om de gratis eerstelijnswaterscan of de gesubsidieerde uitgebreide waterscan, beide opties bieden een duwtje in de rug op weg naar een zorgvuldige omgang met water en een duurzame toekomst voor bedrijven. 

Een waterbesparende maatregel waarvoor je geen waterscan nodig hebt, is het vervangen van flessenwater door getapt water. Het klinkt op het eerste zicht misschien gek, maar 1 liter flessenwater verbruikt gemiddeld tot 3 liter water. Niet alleen het water dat in de fles zit, maar ook het water dat nodig is om de fles te maken, te reinigen en/of te verwerken. Met een watertap van Robinetto bespaar je niet alleen water maar ook geld en krijg je onbeperkt fris plat of bruisend water - een echte win-win-win - Ontdek hier alles over onze watertaps.

Interesse in een waterscan?

Vraag hier een waterscan aan!