EXPLAINER

Hoeveel energie verbruikt een watertap?

28 september 2022

De hoge energieprijzen dwingen ons allemaal om ons elektriciteits-en gasverbruik onder de loep te nemen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat we bij Robinetto meer dan ooit de vraag krijgen: "Een watertap, is dat wel een goed idee voor mijn elektriciteitsrekening?"

Spoiler alert: het antwoord is ja! Als je veel drinkwater wil koelen, is een watertap zeker een goed idee! Hieronder leggen we in detail uit waarom dat zo is.

Waarom verbruikt een watertap elektriciteit?

De watertaps die we met Robinetto aanbieden worden altijd aangesloten op de waterleiding. Ze doen drie dingen met het water: filteren, koelen en carboniseren (= bubbels toevoegen om bruiswater te maken). Het zijn deze laatste twee acties (koelen en carboniseren) die stroom verbruiken. Het filteren gebeurt puur op basis van de aanwezige waterdruk en verbruikt dus geen elektriciteit.

Hoeveel elektriciteit verbruikt een watertap?

Het elektrisch vermogen van de watertaps van Robinetto varieert tussen de 190 en 920 Watt. Dat wil niet zeggen dat onze toestellen permanent dit verbruik vragen. Net zoals bij een koelkast zit er ook in een watertap een thermostaat. Die zorgt ervoor dat de koeling enkel wordt ingeschakeld als het nodig is. Zodra de watertap de juiste temperatuur heeft bereikt (dus koud genoeg), wordt de koeling uitgeschakeld.

Voor het maken van bruiswater heeft de carbonator elektriciteit nodig. Ook hier geldt echter dat er enkel verbruik is als er bruiswater wordt getapt en de carbonator aanslaat.

Hoeveel keer en voor hoe lang de koeling en de carbonator aanslaan, hangt af van verschillende factoren:

De hoeveelheid water die wordt getapt

Hoe meer water er wordt getapt, hoe meer de koeling zal aanslaan.

De temperatuur van het inkomende water

Hoe koeler het leidingwater dat in de watertap komt, hoe minder de koeling moet werken. Een watertap zal dus gemiddeld meer verbruiken in de zomer dan in de winter. Dat komt omdat het leidingwater in de zomer een hogere temperatuur heeft dan in de winter.

De hoeveelheid bruiswater die wordt getapt

Telkens als er bruiswater wordt getapt, slaat de carbonator aan en vraagt deze dus stroom.

Aangezien deze factoren het effectieve gebruik van een watertap sterk beïnvloeden is de enige manier om het effectieve verbruik te weten: meten.

En dat is wat we deden: we plaatsten een energiemeter in een aantal van onze watertaps en dit in een aantal verschillende omstandigheden. Uit die metingen bleek dat een watertap tussen de 0,33 en 0,63 kWh per dag verbruikt, afhankelijk van de capaciteit van de watertap. 

Het laagste verbruik (0,33 kWh/dag) vinden we bij een kleine watertap waarbij pakweg 40 liter per dag wordt getapt. Het hoogste verbruik bij grotere modellen waarbij tot 150 liter per dag wordt getapt.

Gebaseerd op deze cijfers kunnen we dus stellen dat een watertap per jaar gemiddeld 120 tot 229 kWh verbruikt. 

Is een watertap dan een energie-efficiënte oplossing?

Dat water uit een watertap een pak duurzamer is dan flessenwater, dat is intussen al lang duidelijk: lees hier waarom.

Maar geldt dit nog steeds als we ook het energieverbruik in rekening brengen? Daarvoor moeten we het gebruik van een watertap vergelijken met alternatieve oplossingen, in dit geval: gebruik van een koelkast om water te koelen.

Een koelkast verbruikt 0,5 tot 1 kWh per dag, afhankelijk van de grootte, het gebruik en het type. Dat is dus 182,5 tot 365 kWh per jaar. Als je in plaats van een watertap een koelkast zou gebruiken om 40 tot 150 liter water te koelen, heb je écht een grote koelkast nodig (of zelfs meerdere koelkasten).

En dan is het duidelijk: een watertap verbruikt in ieder geval aanzienlijk minder stroom dan een koelkast (tot 240 kWh minder per jaar), om dezelfde hoeveelheid water te koelen.

Dus ja, een watertap is een energie-efficiënte oplossing, als je behoefte aan gekoeld water redelijk hoog is.

Voor wie zich afvraagt hoe dat komt: Als je pakweg 40 liter water in een koelkast zet, wordt dat totaal volume water de hele tijd koel gehouden. Een watertap daarentegen koelt telkens enkel een kleine hoeveelheid water, telkens als erom gevraagd wordt.

Maar... mijn koelkast staat sowieso al aan. Dus waarom zou ik nog een aparte waterkoeler gebruiken?

Dat hangt af van de hoeveelheid drinkwater die je dagelijks verbruikt. Het is zeker zo dat - voor kleine hoeveelheden drinkwater - je koelkast de meest energiezuinige oplossing kan zijn. Zo kan je thuis perfect zelf bruiswater maken met een bruiswatermaker en dat water in je koelkast koelen.

Maar in de context van een bedrijf, school, organisatie of andere plaats waar je van plan bent om een grote hoeveelheid water te koelen, kunnen we met zekerheid zeggen: een watertap is de zuinigste oplossing qua stroomverbruik. En je spaart er meteen ook een hoop werk, verpakking en transport mee uit.

Het àllerzuinigste is natuurlijk om water gewoon niet te koelen. Maar dat is een kwestie van smaak en gewoonte.

En er is nog beter nieuws! Met een waterkoeler heb je ook een positieve invloed op de daling van gasverbruik!

Wist je dat 18% van het gasverbruik in België naar de productie van plastic gaat? Lees er meer over in dit artikel. Dat wil zeggen dat je door het vervangen van flessenwater in plastic flessen door getapt water onrechtstreeks ook meehelpt aan de daling van het gasverbruik in België. 

Ook in uw kantoor of werkplaats een watertap?

Download gratis onze catalogus en ontdek welke watertap jou kan helpen om geld én energie te sparen.

Download de catalogus