Robinetto watertaps in NMBS treinstations

1 december 2023

In november installeerden we watertaps in 6 grote treinstations in België. Zo draagt NMBS-SNCB ook bij aan onze impactdoelstelling om het verpakken en transporteren van water zoveel mogelijk te vermijden.

Tegen eind volgend jaar kunnen treinreizigers in zo’n honderd stations gratis hun drinkbus vullen met gefilterd kraantjeswater. Sinds vandaag kan dat al in zes stations, de komende maanden wordt dat verder uitgebreid. Door deze service uiteindelijk in honderd stations aan te bieden, krijgt 80% van alle treinreizigers toegang tot gratis drinkwater. ​

De watertappunten komen in de stations op een gemakkelijk bereikbare plaats te staan. In de stations van Brugge, Brussel-Luxemburg, Gent-Sint-Pieters, Kortrijk, Oostende en Luik-Guillemins zijn ze sinds vandaag beschikbaar. De komende weken volgen onder meer ook de stations van Charleroi-Centraal en Ottignies.

Elk watertappunt is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Daarvoor is er een extra lage knop geplaatst, waarmee het toestel kan worden bediend. Onderaan het watertappunt is een uitsparing voorzien zodat een rolstoelgebruiker er vlot kan bewegen.

Plastic afvalberg verkleinen

Door de reizigers de mogelijkheid te bieden hun waterfles gratis te vullen, wil NMBS bijdragen aan het verkleinen van de plastic afvalberg. Het past ook in de visie van NMBS, dat met de trein het duurzame vervoermiddel bij uitstek aanbiedt en zo een belangrijke rol speelt bij het verkleinen van de ecologische voetafdruk van ons land. Wie reist met de trein, produceert tot zes keer minder CO2 dan met de auto.