calculator

Gebruik jij ook 70 keer meer water dan je denkt?

14 april 2020

Gemiddeld gebruiken Belgen zo’n 100 liter kraantjeswater per dag. Ons gemiddeld totaal watergebruik per dag ligt echter veel hoger: maar liefst 7.400 liter per dag. Dit is onze watervoetafdruk. 

De organisatie Join For Water bouwde een handige calculator om je eigen watervoetafdruk te berekenen.

Bereken makkelijk jouw watervoetafdruk

Via deze handige calculator bereken je snel hoeveel water jij dagelijks verbruikt én hoe je dat verbruik drastisch naar beneden kan halen.

Naar de calculator

Direct en indirect water

Veel mensen denken dat de watervoetafdruk gaat over zogenaamd direct water, zoals het water dat je drinkt, gebruikt bij het douchen, enzovoort. Kortom het kraantjeswater, grond- en regenwater dat je dagelijks gebruikt. Maar dat is maar een deel van het verhaal. De watervoetafdruk brengt niet enkel direct water in kaart. Er wordt ook gekeken naar de hoeveelheid water die nodig was om het stukje vlees dat jij eet te maken, de jeans die je draagt, de koffie die je drinkt, en ga zo maar door. Dus al het water dat nodig was om alles wat je consumeert te maken. Dit noemen we indirect water, of ook verborgen water. De term ‘verborgen’ verwijst naar het feit dat dit water niet meer effectief in het product aanwezig is, maar wel in de keten om het te maken.

Je watervoetafdruk verkleinen met...water

De watervoetafdruk van kraantjeswater is vijf keer kleiner dan die van flessenwater, namelijk 0,4 liter t.o.v. 2 liter water, en dat per glas water. Kies je dagelijks voor water van de kraan, dan bespaar je duizenden liter water per jaar. Dat verschil in de watervoetafdruk komt onder meer door het feit dat het plastic moet gemaakt worden, dat flessen vervoerd moeten worden en dat er water en elektriciteit nodig is om de fabriek draaiende te houden. Dus ook de ecologische voetafdruk van flessenwater is logischerwijze vele malen groter dan die van kraanwater.

Ontdek al onze oplossingen om flessenwater te vervangen door kraanwater hier.