Plastic Soup: het probleem en de oplossingen, een bloemlezing

3 november 2019

Op donderdag 7 november komt Michiel Roscam Abbing, auteur van de Plastic Soup Atlas van de Wereld, naar Gent. Iedereen is welkom op deze avond (praktische info onderaan dit stuk).

Vrijwel dagelijks verschijnen er in de pers berichten over plasticvervuiling. Gelukkig duiken ook steeds meer oplossingen op. We zetten een aantal interessante stukken voor u op een rijtje.

In dit mooi grafisch uitgewerkte stuk toont de website Visual Capitalist de ernst van het plasticprobleem aan door de mondiale plastic-afvalberg op ware grootte te vergelijken met bekende landmarks. Zo zien we bijvoorbeeld dat de maandelijkse productie van plastic flessen de Eifeltoren in het niets doet verzinken.

In dit stuk van The Guardian wordt op een eenvoudige wijze (het leest als een stripverhaal) uitgelegd hoeveel plastic er sinds 1950 reeds werd geproduceerd en vooral, waar al dat plastic nu heen is. En voor u begint te dromen over circulaire recyclagesprookjes (lees daarover dit stuk): slechts 30% van al het plastic ooit geproduceerd is nog in gebruik. En wie wil weten wat er in ons eigen land gebeurt met het afval dat we zo flink sorteren, kan hier de Pano-reportage Hoera Recyclage herbekijken (met daarin ook een kort interview met Robinetto-oprichter Patrick Doyen).

En wat dacht je van deze reclamespot voor een lekker bordje plastic soup?

Gelukkig komt er de laatste tijd ook meer en meer goed nieuws over plastic. Zo stopte de luchthaven van San Francisco onlangs met de verkoop van plastic waterflessen, wordt er binnen de Europese Commissie werk gemaakt van een heus Europees Strategisch Plan voor Plastics in de Circulaire Economie, en in ons eigen Vlaanderen is het gebruik van wegwerpbekers en petflesjes op openbare evenementen vanaf 2020 gewoonweg verboden

Vanaf 2021 voert Canada een totaalverbod op wegwerpplastic in, en iets dichter bij huis stopt Sodexo met het inkopen van wegwerpplastic.

Wil je nog meer weten over de Plastic Soup en wat we er aan kunnen doen? Op donderdag 7 november ontvangt Robinetto Michiel Roscam Abbing van The Plastic Soup Foundation. Hij komt er zijn Plastic Soup Atlas van de Wereld voorstellen, en uiteraard is er ook tijd voor vragen. 

PRAKTISCH

Donderdag 7 november, 20u.

Locatie: Café Ouest, Rabotstraat 37, 9000 Gent

Toegang is gratis, maar graag vooraf aanmelden via deze link.