weetje

Is het CO2-gas in bruiswater slecht voor het klimaat?

14 september 2020

Dat is een goede vraag. Klimaatverandering is immers gekoppeld aan CO2-emissies, en het gas in bruiswater is wel degelijk CO2 of koolzuurgas.

CO2 in bruiswater (en andere bruisende dranken) komt ook wel degelijk in de atmosfeer terecht. Een deel reeds bij het openen van de fles, de rest via boeren of de spijsvertering. 

Waar komt de CO2 in bruiswater vandaan?

Er bestaat natuurlijk koolzuurhoudend mineraalwater (dus water dat mét bubbels diep in de grond zit en door bepaalde flessenwaterfabrikanten wordt gebotteld). De meeste CO2 die wordt gebruikt om bruiswater te maken is echter toegevoegd, en is een restproduct van andere industriële activiteiten. Dit kan bv. de productie van ammonia voor kunstmest zijn, of de vergisting bij de productie van bio-ethanol of bier.

De CO2 die in bruiswater zit zou dus vroeg of laat toch in de atmosfeer terecht komen, zou je kunnen zeggen. 

Maar zouden we in tijden van klimaatopwarming die CO2 toch niet beter ergens opslaan, en vermijden dat die in de atmosfeer terecht komt? 

Over hoeveel CO2 gaat het?

In 2017 kwam 371 miljoen liter bruisend water op de Belgische markt, en 1.045 miljoen liter frisdrank. Samen is dit goed voor ongeveer 9.480 ton CO2. 

De totale uitstoot van broeikasgassen bedroeg in 2016 117,7 miljoen ton. De totale uitstoot van CO2 via bruisende dranken bedroeg dus 0,0081 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen. Dat is dus minder dan een honderdste van 1 procent.

Het effect van CO2 in bruiswater valt dus héél erg goed mee.

Als je bezorgd bent over het klimaat kan je wel degelijk een groot verschil maken door iedere dag te kiezen voor getapt water in plaats van flessenwater. Flessenwater heeft namelijk een CO2-uitstoot die tot 500 maal hoger ligt dan die van getapt water. De CO2-uitstoot zit dus niet zo zeer in de bubbels, maar wel in de verpakkingen en transport.

Op kantoor zelf bruiswater maken kan makkelijk met één van onze oplossingen voor bedrijven en werkplaatsen.  Thuis zelf verpakkingsvrij bruiswater maken, kan perfect met de Aarke Carbonator.