explainer

Watertekort? Er is slecht nieuws maar ook goed nieuws!

17 augustus 2022

Als nu iedereen kraanwater gaat drinken, wordt het watertekort dan niet nog groter?

Het slechte nieuws: er is écht een tekort aan water in ons land

Mede door de klimaatverandering kennen we in België sinds een tijd nu ook "Waterstress". Dat wil zeggen: de totale hoeveelheid water die we in ons land ter beschikking hebben dreigt onvoldoende te zijn voor de hoeveelheid water die we met ons allen gebruiken. En dat is slecht nieuws.  België staat op de 23ste plaats van de wereldranglijst met landen met de hoogste waterstress. Vlak voor ons staan landen als Cyprus, Jemen en Marokko. (De volledige ranglijst vind je hier)

Hoe komt dat? Dat wij in België een dreigend watertekort hebben? Het korte antwoord is: we wonen hier met veel mensen op een kleine oppervlakte, en zijn in het verleden zeer slordig omgesprongen met onze natuurlijk watervoorraden, en het algemeen beheer van onze waterhuishouding. Een meer uitgebreid antwoord hieronder, eenvoudig uitgelegd door grondwaterexpert Marijke Huysmans (KU Leuven en VUB Brussel)

Watertekort dreigt dus echt wel een probleem te worden. Dus als wij het drinken  van kraanwater promoten, maken we dat probleem dan niet nog groter?

Hier komt het goede nieuws: het drinken van kraanwater vergroot het watertekort niet. Wel integendeel.

1. Het water dat we drinken is slechts 1% van alle water dat we gebruiken

Laat ons even kijken naar hoeveel leidingwater wij in totaal gebruiken. Volgens cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij gebruikt het gemiddelde Vlaamse gezin 71.000 liter per jaar. Dat is gemiddeld 26.000 liter per persoon per jaar, en dus 84 liter per persoon per dag. En wat doen we met dat leidingwater?

Ongeveer 60% gebruiken we voor de WC, bad, douche en de was
Een goede 30 % gebruiken we om te poetsen, in de tuin, voor de afwas
Slechts 10 %, dus een goede 8 liter/persoon, gebruiken we om eten te bereiden en te drinken

Maar hoeveel leidingwater gebruiken we dan om te drinken?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de gemiddelde Belg ongeveer 85 cl, dus minder dan 1 liter water drinkt per dag. (Dat is trouwens geen goed nieuws voor de gezondheid, want voedingsdeskundigen raden aan om zeker meer dan 1 liter (tot 1,5 liter voor een volwassen man) per dag water te drinken.)

85 cl water is ongeveer 1 procent van het totale waterverbruik van 84 liter.

Overschakelen  van flessenwater naar kraanwater betekent dus een toename van 1 % in je waterverbruik.

Ongeveer gelijke welke tip om water te besparen, levert je een veelvoud op van de hoeveelheid water die je dagelijks drinkt. 

Elke dag 1 minuut korter douchen = 4.000 liter per jaar bespaard

(dat is even veel als ongeveer 10 mensen jaarlijks drinken)

Een toilet met dubbele spoelknop = meer dan 5.000 liter besparing
Een lekkende kraan repareren = 35.000 liter per jaar bespaard

Daar kan 1 persoon meer dan 90 jaar van drinken

Bonus: kraanwater drinken = MINDER water verbruiken dan flessenwater drinken

Het klinkt op het eerste zicht misschien gek, maar 1 liter flessenwater verbruikt gemiddeld tot 3 liter water. Niet alleen het water dat in de fles zit, maar ook het water dat nodig is om de fles te maken, te reinigen en/of te verwerken.

Bovendien wordt flessenwater opgepompt uit de diepste ondergrondse waterlagen, en zorgt het bottelen van flessenwater dus mee voor onevenwichten in de grondwaterspiegel, en in sommige regio's zelfs lokale watertekorten. (zie bijvoorbeeld dit artikel in The Guardian)

Als iedereen die nu flessenwater drinkt, morgen van de kraan gaat drinken, ontstaat er dus géén probleem. Integendeel.

Door kraanwater te drinken bespaar je dus water. Schol!