Onze Oplossingen

Herbruikbare bekers

Zijn herbruikbare bekers wel ecologischer dan wegwerpbekers?

Het antwoord is: Ja! toch wel. Herbruikbare bekers hebben natuurlijk ook een ecologische voetafdruk: er is water nodig om ze te wassen, de bekers dienen geproduceerd en vervoerd te worden, en ooit raken ze toch eens zodanig versleten dat ze bij het afval belanden. Echter, doordat je een herbruikbare beker tientallen keren kan hergebruiken, wint die toch wel van wegwerpbekers die je slechts één keer gebruikt. En ja, ook van wegwerpbekers die worden gerecycleerd. Dit werd onlangs nog maar eens aangetoond in een uitvoerige studie die werd gemaakt in opdracht van OVAM (de Openbare Vlaamse Afvalmaatschappij). Het betreft een meta-studie (dat is een studie die zich baseert op de resultaten van een aantal reeds gedane studies) van wetenschappelijk uitgevoerde LCA-studies (LCA staat voor Live Cycle Analysis, dus een levenscyclus-analyse, waarbij de hele cyclus van een voorwerp, in dit geval een beker, in kaart wordt gebracht).

Meer weten?

Meer over de studie van OVAM, een handleiding voor organisatoren en een handige tool om je te helpen bij de keuze van bekers en ander eetgerei vind je hier.

Naar de studie van OVAM

Voor advies over, aankoop of huur van herbruikbare bekers kan je terecht bij deze duurzame bedrijven

Cup Concept - Ondersteunt organisaties in het gebruik van herbruikbare bekers, biedt naast het verkopen & verhuren van bekers ook de volledige ontzorging aan (logistiek, stockage, reiniging).

Durafest - Gespecialiseerd in totaaloplossingen voor herbruikbare bekers op events

Dutch Cups - Nederlands bedrijf met een groot assortiment herbruikbare bekers in verkoop en verhuur.

Ecofest - Gespecialiseerd in advies voor verduurzaming van evenementen, en dus deskundig in het werken met herbruikbare bekers (opzetten van het ideale circuit van bekers, uitval minimaliseren, …).

Ecocup - Gespecialiseerd in verhuur van herbruikbare bekers voor kleine tot (heel) grote evenementen, inclusief afwas-service

Festicup - Gespecialiseerd in verkoop en verhuur van mooie tritan-of polycarbonaat-bekers die er uit zien als echte glazen. Verhuren ook mobiele afwasinstallaties.

Goodless - Gespecialiseerd in verkoop en verhuur van bekers, inclusief afwasservice. Uitvinders van de SmartCup.

Wakecup - Gespecialiseerd in verkoop en verhuur van tritan, polycarbonaat en polypropyleen bekers in allerlei vormen, inclusief afwasservice.

The Cup Street - Bieden mobiele afwasoplossingen aan voor herbruikbare bekers op uw event.

Waar moet je zeker aan denken als je herbruikbare bekers gebruikt op je evenement?

Gebruik geen bekers maar glas waar mogelijk

Vraag je steeds af of je niet gewoon met glazen kan werken op je evenement. Glazen zijn, mits voldoende lang gebruikt, nog steeds duurzamer dan gelijk welke plastic bekers. Gebruik dus enkel bekers als je om veiligheids-of andere reden beter geen glas gebruikt.

Zorg voor een duurzame afwas

Herbruikbare bekers zijn uiteraard enkel duurzaam als je ze effectief vaak herbruikt. Daarbij is het belangrijk dat je erop let dat je de afwas van de bekers ook duurzaam organiseert. Zorg voor een zo zuinig mogelijk gebruik van water, energie en detergenten. En vermijd te verre transporten van de bekers.

Bedenk een eenvoudig waarborgsysteem

Om te vermijden dat je herbruikbare bekers op de grond terecht komen of verdwijnen, is het meestal aan te raden om een waarborgsysteem te gebruiken. Zorg dat dit waarborgsysteem zo eenvoudig mogelijk is. Vermijd dat mensen van het kastje naar de muur worden gestuurd, en zorg ervoor dat mensen op dezelfde plaats hun beker kunnen inleveren en een nieuw drankje kunnen bestellen.

Informeer alle barmedewerkers

Je barmedewerkers zijn voor je bezoekers hét aanspreekpunt als ze vragen hebben over het hoe en waarom van herbruikbare bekers, en over het waarborgsysteem. Zorg ervoor dat al je medewerkers dan ook goed op de hoogte zijn van de manier van werken. Bezorg je medewerkers eventueel vooraf een lijstje met de meest gestelde vragen (en antwoorden).

Informeer je publiek

Zorg voor een goede communicatie van het waarborgsysteem. Geef dit al mee voor het evenement, via de website, tickets enz. En communiceer op het evenement zelf zo eenvoudig mogelijk de waarborgregeling, liefst op de prijslijsten van je dranken.

Vermijd een gemengd systeem van wegwerp en herbruikbaar

Probeer zoveel als mogelijk àlle dranken te schenken in herbruikbare bekers. Dat maakt het zowel voor je medewerkers als je publiek veel eenvoudiger.

Begin op tijd aan de voorbereidingen

Last but not least: het invoeren van herbruikbare bekers op een evenement waar men gewoon is om met wegwerpbekers te werken, is een verandering waarmee zowat iedereen op je festival te maken krijgt. Niet alleen je publiek en je barmedewerkers, maar ook je financieel verantwoordelijken, je boekhouder, de productie-en veiligheidsmensen en de communicatiemedewerkers. Bereid deze verandering dan ook ruim op tijd voor, en betrek alle medewerkers van je festival hierbij.

Deze festivals en zalen gebruiken al jaren herbruikbare bekers

Ancienne Belgique - Brussel (B) De bekendste concertzaal van het land Boomtown Festival - Gent (B) Het groenste festival van de Gentse Feesten Best Kept Secret Festival - Hilvarenbeek (NL) Het festival dat erin slaagt om grote namen te combineren met veel gezelligheid, sfeer én duurzaamheid Paradise City - Perk (B) Een betoverend festival in een groen kasteeldomein.