BEHIND THE SCENES

Meten is weten: onze watertaps op Tomorrowland en Dranouter Festival

17 augustus 2022

De voorbije weken deden we tijdens Tomorrowland en Dranouter een uitgebreide test van slimme meters die ons via het internet informatie geven over het gebruik van onze watertaps. We geven je hier een inkijk in dit pilootproject.

Net zoals de voorbije jaren gebruiken ook deze zomer vele festivals onze mobiele watertaps. Dankzij deze taps hoeft een festival geen flessenwater meer te kopen, en zijn zo alle zorgen over voorraadbeheer, ruimte in de koelcel en afval van de baan. En, bovenal, door deze watertaps verkleinen de festivals hun ecologische voetafdruk. Het verpakken, transporteren en koelen van flessenwater heeft namelijk een véél grotere ecologische impact dan het gebruik van een watertap. 

Deze zomer staan o.a. Paradise City, Sfinks Festival, Theater aan Zee, Boomtown, Tomorrowland en Dranouter Festival op onze lijst. 

Meten is weten

Als impact-onderneming willen wij natuurlijk graag weten hoeveel water er nu overal exact wordt getapt. We streven ernaar om dan ook in al onze watertaps een teller te installeren, zodat we kunnen meten hoeveel water er wannneer werd getapt. Want iedere liter water uit onze watertaps betekent minstens één verpakking vermeden, en ook een aantal transportkilometers. 

Het perfect meten en monitoren van al onze watertaps is een technische uitdaging, en daarom testen we momenteel een aantal mogelijkheden uit. Op de jongste edities van Tomorrowland en Dranouter installeerden we in 15 watertaps een slimme meter van de Duitse Startup IMIQ.

 

Even technisch... van Wifi naar NB IoT

IMIQ ontwikkelde de Tapwatch, een compact digitaal device dat verbonden wordt aan een flowmeter. De Tapwatch registreert het aantal liters dat door de flowmeter stroomt en stuurt deze data door naar een centrale server. In de eerste versie van dit apparaat gebeurde dit via WIFI, maar de versie die wij hebben uitgetest communiceert via Narow Band IoT, kortweg NB IoT genoemd. Dit protocol maakt op een slimme manier gebruik van het 4G-netwerk om kleine pakketjes data te verzenden (voor de techneuten onder ons, lees hier hoe dit exact werkt).

Het voordeel van NB IoT is dat we geen wifi netwerk (en dus ook geen passwoorden enz..) nodig hebben en volledig autonoom kunnen opereren. Gelijk waar we onze mobiele watertap zetten, maakt de tapwatch connectie met de cloud (uiteraard op voorwaarde dat er NB IoT-dekking is, maar die is in zowat heel Europa verzekerd).

Dashboard

Alle Tapwatches sturen dus permanent data over het waterverbruik naar de Cloud, en via een overzichtelijk dashboard kunnen we de data raadplegen. Op het dashboard kunnen we selecteren op toestel, dag en uur.

Custom impactmeting

Er kan ook een dedicated vereenvoudigd dashboard worden gemaakt met een samenvatting van de data van bijvoorbeeld één specifiek evenement.  Op dat dashboard kan het aantal liter water worden omgezet naar een aantal specifieke metrics, zoals het aantal uitgespaarde verpakkingen, de vermeden CO2-uitstoot of het aantal vermeden transportkilometers. Het dashboard kan dan ook worden voorzien in de huisstijl van het evenement.

Meer dan impactmeting...

Het permanent monitoren van het gebruik van onze watertaps kan dus een grote rol spelen in een positief impactverhaal. Het visualiseren van de gemaakte impact kan voor een festival (maar even goed voor een bedrijf of school) een nudgend effect hebben op het gedrag van mensen: door het drinken van water te koppelen aan een positieve impact, worden mensen aangezet om meer water te drinken. 

Ook voor Robinetto zelf kunnen de data van de online meters een meerwaarde hebben naast het meten van de impact. Denk maar aan het opvolgen van filtervervangingen, het automatisch detecteren van deffecten en het verbeteren van gepersonaliseerd advies bij de keuze van het type toestel.

 

Onze impactcijfers

Benieuwd naar hoe jij op je event, of met je bedrijf of school mee impact kan maken? Neem zeker contact met ons op.

Benieuwd naar welke impact we reeds realiseerden? Ontdek hier de cijfers.

Naar de impactcijfers