Van de grootste oceaan tot de kleinste zweetdruppel. Water is alomtegenwoordig op onze planeet en in ons lichaam. Zowel op macro- als op microniveau zorgt water voor leven. Hoog tijd voor 10 wetenschappelijke weetjes over dat wonderlijke water.
1. De aarde
De aarde is voor 70% bedekt met water. Het overgrote deel daarvan is het zoute water van de zeeën en oceanen. Amper 3% van al het water op aarde is zoet water en slechts 1/3de daarvan kan als drinkwater gebruikt worden.
2. Het menselijk lichaam
Water is ook het hoofdbestanddeel van ons lichaam. Een foetus bestaat voor maar liefst 95% uit water. Dat percentage neemt af naarmate we ouder worden. Als we 30 jaar zijn is het nog zo’n 70% en het daalt verder tot zo’n 60% vanaf ons 60ste levensjaar.
3. Water is leven
Een tekort aan water is dodelijk. Een mens kan ongeveer 1 maand zonder voedsel leven, maar slechts maximaal 1 week zonder water. Water helpt immers onze lichaamstemperatuur op peil te houden en zorgt er ook voor dat ons bloed vloeibaar blijft.
4. De weg van water in ons lichaam
Als we water drinken, dan is dat 5 minuten later alweer uit onze maag verdwenen. Het vloeit dan naar de andere organen in het menselijk lichaam. Het water dat ons lichaam niet kan gebruiken, gaat deels via de nieren naar de blaas en verlaat het lichaam als urine. Een ander deel gaat via de darmen naar de ontlasting. Door zweten en uitademen raken we ook een deel kwijt.
5. Wat zullen we drinken
Elke dag moeten we zo’n anderhalve liter water drinken om gezond te blijven. Tijdens ons hele leven drinken we zo gemiddeld 75.000 liter water of ander vocht. Dat is voor een deel kraanwater maar ook frisdrank, koffie, thee en andere dranken.
6. Toegang tot proper water
Meer dan 1 miljard mensen op aarde hebben geen toegang tot schoon drinkwater. En bijna 2 miljard mensen hebben geen toilet. Ziektes als cholera, tyfus en dysenterie kunnen zich om die redenen snel verspreiden. Gemiddeld sterven 4 miljoen mensen per jaar door gebrek aan (proper) water. Met de Millenniumdoelstellingen willen de Verenigde Naties dat schrijnende probleem aanpakken en de toegang tot proper water verbeteren.
7. Kraanwater of flessenwater
De gemiddelde Belg drinkt zo’n 130 liter flessenwater per jaar. Dat zorgt voor veel plastic afval en kilometers onnodig transport. En dat terwijl kraanwater altijd en overal beschikbaar is, aan de meest strenge kwaliteitseisen voldoet en minstens even lekker is. Onze Nederlandse buren bewijzen dat het anders kan: zij drinken gemiddeld slechts 25 liter flessenwater per jaar. Zo belanden er heel wat minder drankverpakkingen op de afvalberg.
8. Weg is het water
In West-Europa verbruiken we gemiddeld bijna 200 liter water per dag per persoon. Alleen al door 5 minuten te douchen, stroomt er zo’n 60 liter door het afvoerputje weg. Het toilet doorspoelen is goed voor 8 tot 10 liter water per keer. Door simpele waterbesparende maatregelen te nemen, kan je dat dagelijks verbruik gelukkig stevig verminderen.
9. Rimpels
Als je in een warm bad ligt, merk je na een tijdje dat je rimpels op je handen en voeten hebt gekregen. Hoe komt dat? Het contact met warm water prikkelt zenuwen die kleine bloedvaten onder je huid laten samentrekken. Daardoor wordt het volume van weefsel onder je huid kleiner, terwijl de oppervlakte van je huid gelijk blijft. Daardoor lijkt het alsof je rimpels hebt gekregen. Die verdwijnen gelukkig weer even snel als ze gekomen zijn.
10. Dorstige dieren
Een volwassen olifant moet tot 160 liter water per dag drinken. Dat doet hij niet via zijn slurf zoals je misschien zou denken. Via die slurf wordt het water wel opgezogen, maar vervolgens spuit de olifant het in zijn bek om te drinken. Het goed ontwikkelde reukorgaan van deze kolos kan water trouwens al vanop kilometers afstand ruiken.
Meer weetjes? Heb jij ook nog een bijzonder wetenschappelijk feit over water of een leuk waterweetje? Stuur het ons door via info@robinetto.be
Bronnen: Waternet.nl / Schooltv.nl / Uu.nl