Klant in de kijker

Klant in de kijker: Houtbedrijf Cartri

19 februari 2022

Een houtbedrijf en duurzaamheid, dat moet wel samengaan. Labels als FSC en PEFC staan in de sector van de houtproductie en -distributie garant voor hout afkomstig uit duurzame bosbouw. Ook Cartri, een Belgisch houtbedrijf dat uitgroeide van kleine importeur tot toonaangevend bedrijf, zet zich al jaren in voor duurzaam bosbeheer. We spraken met oprichter en CEO Carl Trioen over zijn passie voor tuinhout en duurzaam ondernemen.

“Ik startte meer dan 30 jaar geleden met de import van tuinhout met enkel een kleine vrachtwagen en zonder stockageruimte”, schetst Carl enthousiast het verhaal van zijn bedrijf. “Ondertussen is dat uitgegroeid tot een bloeiende onderneming met 5 vestigingen en 60 personeelsleden. Naast importeur zijn we nu ook actief als groothandel en retailer.”

Duurzaam bosbeheer als evidente keuze

Cartri kiest daarbij bewust voor duurzaam geproduceerd tuinhout. Carl legt uit hoe dat zit. “Ons hout is zowel ecologisch, economisch als sociaal verantwoord. Het komt uit bossen die duurzaam worden beheerd. De ecologische functie van het bos als leefomgeving voor planten en dieren blijft daarbij gevrijwaard. Zo’n bos biedt ook heel wat kansen voor de lokale economie via lokale tewerkstelling, productie en export."

En ook de sociale dimensie is belangrijk, zegt Carl. "Het bosbeheer moet de rechten van de lokale bevolking respecteren. De FSC en PEFC-labels garanderen de verantwoorde oorsprong van het hout, van in het bos tot bij de eindconsument.”

Een watertap, dat snijdt hout

De ervaring met duurzame bosbouw plantte bij Carl een zaadje voor andere vormen van duurzaamheid. “Een tijd geleden las ik in een krantenartikel over Robinetto. Ik was meteen gecharmeerd door de filosofie achter het bedrijf en de ecologische impact die ze willen maken. Vooral het feit dat ze het gebruik van kraanwater stimuleren was voor mij doorslaggevend.”

En dus deed het bedrijf een kleine marktstudie rond watertaps. “Robinetto kwam daar als beste optie uit en dus beslisten we om 5 toestellen bij hen aan te kopen, één voor elk van onze vestigingen. De installatie ging dankzij de techniekers van Robinetto heel vlot en sindsdien kan het personeel op al onze locaties steeds plat en bruisend gekoeld kraanwater drinken. We hoeven nu geen water meer aan te kopen, wat logistiek én financieel veel interessanter is. En de service van Robinetto is ook top. Zo krijgen we bijvoorbeeld per mail een herinnering als de filters van de watertap vervangen moeten worden.”

En Cartri gaat verder op de duurzame weg. “Om kwalitatieve en ecologische redenen overwegen we om in de toekomst onze houtproducten ook lokaal te produceren. Op die manier kunnen we heel wat onnodig transport vermijden. Net zoals je geen verpakt water moet transporteren als er overal waterleiding is, willen we dat ook doen met de productie van hout.”

Meer info over Cartri via https://cartri.be 

Een watertap in jouw zaak?

Wil jij in jouw onderneming, horecazaak, zorginstelling of school ook overschakelen op duurzaam water? Met een Robinetto watertap serveer je steeds lekker fris plat en bruisend water. We hebben verschillende watertaps in ons assortiment, elk met zijn eigen unieke kenmerken. Kijk hier welk toestel het best bij jouw noden past. Blijf op de hoogte van nieuws over Robinetto en schrijf je in op onze nieuwsbrief