Achter de schermen

Medewerker in de kijker: Lisa Van den Bossche

21 november 2021

Robinetto is een sociale impactonderneming in volle groei. Het gedreven team achter Robinetto werkt elke dag keihard om haar missie waar te maken: mensen inspireren om meer leidingwater te drinken en zo de productie, het transport en het afval van flessenwater voorkomen. En dus zetten we graag ook onze medewerkers even in de kijker. Deze keer geven we het woord aan Lisa.

Toen Lisa Van den Bossche na een carrière in de fast moving consumer goods besefte dat ze deel uitmaakte van ‘het probleem’ – milieuvervuiling en klimaatopwarming – maakte ze ook professioneel een switch. Sinds 2,5 jaar maakt ze deel uit van het team van Robinetto.  

Grote tankers en kleine bootjes

Lisa: “Mijn eerste plan was om de grote ‘tanker’ waar ik voor werkte van koers te doen wijzigen. Want zelfs kleine veranderingen op zo’n grote schaal kunnen wezenlijke impact hebben. Maar dat is een traag proces en ik ben nogal ongeduldig van aard. En dus dacht ik dat het beter was om het schip te verlaten en over te stappen in een kleiner bootje. Ik zegde mijn goed betaalde job met bedrijfswagen op en ging op zoek naar manieren om mijn ervaring vanuit de industrie in te zetten voor start-up’s met een duurzame missie. In die zoektocht leerde ik het concept impact ondernemen kennen. Via via hoorde ik over Robinetto. Ik ging eens praten en kijk, een paar weken later ging ik er aan de slag. En ik ben hier blijven plakken.” (lacht)

Een verhaal dat klopt

“Ik werk nu ruim 2 jaar voor Robinetto en sta nog steeds achter mijn keuze omdat het verhaal echt helemaal klopt. Bij elke beslissing die we nemen staat duurzaamheid centraal. We kiezen niet voor wat de grootste winst oplevert, maar wel voor de meest duurzame oplossingen. De oprichters van Robinetto zijn allemaal ervaren rotten in diverse domeinen. Het is een luxe als je als start-up beroep kan doen op zo veel expertise. Dat tilt je onderneming meteen naar een hoger niveau. En het werkt aanstekelijk, want we trekken telkens mensen aan die met hart en ziel het verhaal van Robinetto mee willen uitbouwen.” 

We kiezen niet voor de grootste winst, maar voor de meest duurzame oplossingen.
Lisa Van den Bossche

Slimme service

“Ik hou zelf nogal van efficiëntie. En dus werk ik binnen Robinetto mee aan het creëren van een structuur die het werk vlot laat lopen en die ons toelaat om onze klanten op een slimme manier de service te bieden die ze nodig hebben. Zelf ben ik vooral bezig met de sales. Ik volg de binnenkomende leads op en ben het aanspreekpunt voor de klanten, ook voor wat betreft de klantentevredenheid na de verkoop. Samen met mijn collega’s zoek ik ook naar nieuwe manieren om flessenwaterdrinkers te bereiken en te informeren over de vele voordelen van leidingwater. Elke klant die ik kan overtuigen om met flessenwater of waterbidons te stoppen, is weer zoveel kilogram CO2 gespaard en zoveel verpakkingen minder. En dat niet één jaar maar elk jaar opnieuw. Dat geeft mijn motivatie telkens een boost. “

Toekomstdromen

“De totale CO2-uitstoot van de flessenwaterindustrie is gigantisch. Als we nu eens gewoon zouden stoppen met flessenwater? Dat is een actie voor het klimaat die heel makkelijk te realiseren is en geld bespaart in plaats van geld kost. Het jobverlies in de industrie kan worden opgevangen door hier in België een eigen productie van watertaps op te starten. En als we dan toch mogen dromen: hoe cool zou het zijn als we een next level watertap kunnen ontwikkelen die de principes van de natuur gebruikt om het water te filteren, koelen en carboniseren. Zonder daarbij afval te creëren of netstroom te verbruiken. En die bovendien gemaakt is van 100% natuurlijke materialen.”

“We moeten echt een shift maken. Want klimaatverandering zorgt ook voor migratie. Steeds meer mensen ontvluchten noodgedwongen hun land. Elke keer als er vluchtelingen sterven op de Middellandse zee of in erbarmelijke omstandigheden vastzitten aan de buitengrenzen van Europa breekt mijn hart.”  

The only way is up

“In de tuin werken, zeisen of met mijn vingers in de aarde wroeten, is een echte passie van me. In mijn tuin kan ik me volop uitleven en experimenteren. Maar ik hou ook heel erg van klimmen. In mijn vrije tijd vind je me dus regelmatig in de bomen of op de rotsen. Voor mij is dat echt een way-of-life. Bij het klimmen kijk je altijd naar boven. Maar als je goed wil leren klimmen, moet je ook durven vallen. Het is ook een toegepaste manier van oplossingsgericht denken. Elke route is anders, elke pas die je zet is nieuw. En die ervaring neem ik natuurlijk mee in mijn job bij Robinetto. Van start-up naar scale-up, dat is het pad dat we momenteel bewandelen. De weg naar boven ligt open.”

  Bio

  • Lisa Van den Bossche
  • Woont in Velzeke met haar vriend Dimitri
  • Komt met de fiets naar het werk
  • Heeft 2 vrolijke katten Mara en Cali

  Blijf je graag op de hoogte van onze avonturen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.