DOCUMENTAIRE

TAPPED: een documentaire over flessenwater in de V.S.

17 februari 2021

Al gehoord van Aquafina of Dasani? Dat zijn merken van flessenwater die je in de V.S. op de markt zijn. En wat er zo bijzonder is aan die merken? Het water dat ze verkopen is gewoon (bewerkt) kraanwater. 

Dat en veel meer kom je te weten in "Tapped", een documentaire uit 2009. Tapped is een zorgvuldig opgebouwd pleidooi om dat in het vervolg te laten. Flessenwater is nu al duurder dan benzine. In de toekomst wordt toegang tot drinkwater wereldwijd een steeds groter probleem. De laatste jaren weten grote bedrijven als Nestlé, Coca Cola en Pepsi, zonder ervoor te betalen en zonder inspraak van de bevolking, toestemming te krijgen voor het oppompen van grote hoeveelheden Amerikaans gemeenschapswater.

Tapped laat allerlei mensen aan het woord die zich hier zorgen over maken en er actie tegen voeren. De eerste stad in de documentaire ligt in een groen, waterrijk gebied, maar in het shot daarna is het waterniveau drastisch gedaald: droogte ligt op de loer. Dat de bedrijven die de Amerikaanse watervoorraden in handen dreigen te krijgen het algemeen belang niet bepaald dienen, wordt meer dan duidelijk in het vervolg. De enkele vertegenwoordigers die voor de camera verschijnen nemen dat beeld niet weg, ook doordat hun opmerkingen worden weerlegd door krantenberichten. Onderzoekers verklaren dat giftige stoffen niet alleen bij de productie van petflessen vrijkomen, maar ook bij het gebruik, in het water zelf dus. Dan moet het argument van de extreme vervuiling die de flessen vormen — de zee is ervan vergeven — nog komen.

Bekijk hier de volledige documentaire op Youtube