Review

Voor jou uitgetest: de Aarke bruiswatermaker

18 mei 2021

Met een bruiswatertoestel kan je makkelijk zelf bruiswater maken door koolzuurgas toe te voegen aan kraanwater. Thuis zelf bruisend water maken is leuk, kostenbesparend én goed voor het milieu. In deze review test onze reporter de bruiswatermaker Carbonator II, een toestel van het Zweedse designmerk Aarke.

In ons gezin drinken we al jaren water van de kraan. Da’s voor ons een bewuste en evidente keuze. Maar soms willen we ook wel eens iets anders drinken dan plat water. Af en toe een beetje bubbels maakt het leven toch net dat tikkeltje bruisender. En dus kochten we tot nu toe altijd spuitwater van een Belgisch merk in de supermarkt. Wel netjes in glazen flessen, want we gingen er van uit dat dat beter is voor het milieu. Of niet?

Glas beter dan plastic? 

Na wat research hebben we onze mening moeten bijstellen. Water in glazen flessen blijkt helaas bijna altijd een grotere ecologische voetafdruk te hebben dan water in plastic flessen. En dat heeft vooral te maken met het gewicht en het transport van die zwaardere glazen flessen. Maar ook de productie van het glas en het transporteren en reinigen van de flessen in kader van het hergebruik hebben een gigantische ecologische impact. 

Dat water in plastic flessen absurd is, dat wisten we al lang. Maar dat water in glazen flessen niet beter scoort op vlak van hun ecologische voetafdruk, was toch even slikken. En wij dachten dat we goed bezig waren… Maar een mens is nooit te oud om zich aan te passen aan nieuwe inzichten. Bye bye glazen flessen dus en hallo bruiswatermaker!  

Ons eigen bruiswaterfabriekje

Het stond sowieso al eventjes op mijn verlanglijstje om een bruiswatermaker aan te kopen. Met zo’n handig toestel kan je thuis zelf bruiswater maken door bruis toe te voegen aan kraanwater. Da’s lekker makkelijk en goedkoop. Je hoeft immers geen water meer aan te kopen en bijgevolg ook niet langer te sleuren met volle bakken glazen flessen. En ook de pmd-zak puilt niet meer uit van al dat wegwerp plastic.

Maar zo’n toestel is natuurlijk ook niet gratis. De aankoop ervan zie ik zelf echter als een duurzame investering. Een beetje zoals de zonnepanelen op ons dak: de investering vandaag zorgt voor een ecologische én economische winst op langere termijn. Mijn gezinsleden waren dan ook vrij snel overtuigd van de meerwaarde en dus startte de zoektocht naar een passend toestel. 

Er zijn heel wat verschillende merken van bruiswatermakers op de markt, van goedkope tot heel dure toestellen. De meeste goedkopere toestellen zijn gemaakt van plastic, maar onze voorkeur ging uit naar een toestel van roestvrij staal.

Smaakvol in elk opzicht

Uiteindelijk kozen we via de webshop van Robinetto voor de Aarke Carbonator II, een zeer mooi, maar iets duurder toestel van het Zweedse designmerk Aarke. Er zijn verschillende uitvoeringen mogelijk. Wij kozen voor de matzwarte versie. Een paar dagen na onze aankoop, werd het toestel al geleverd.

Blij als een kind openden we vol verwachting de verpakking en we werden daarbij niet teleurgesteld. De Aarke is compact, robuust en vooral héél mooi om te zien. Je ziet dat er goed is nagedacht over het design en het resultaat is een in elk opzicht smaakvol toestel.

Alles wordt bovendien plug & play geleverd: installeren is echt kinderspel en is in een handomdraai gefixed.

Gas geven

Het enige wat je moet doen om te starten is de meegeleverde CO2-cilinder in het toestel draaien en je kan beginnen. De bijhorende waterfles vul je vervolgens tot het aangegeven niveau, schroef je op het toestel en dan duw je de stevige hendel naar beneden om het koolzuurgas in de fles te brengen. Een kenmerkende sissend geluid geeft aan dat er voldoende gas in de fles zit en dat je de hendel los mag laten. Binnen een paar seconden heb je zo een fles heerlijk bruisend water gemaakt. 

Kraanwater smaakt overal anders, maar daar kan je weinig aan veranderen. Het koolzuurgas voegt echter letterlijk en figuurlijk iets toe. Simpel kraanwater wordt zo een lekkere smaaksensatie. Wil je weinig bubbels of net heel veel? Dat kies je volledig zelf. De bubbels blijven ook lang in de fles die dankzij de schroefdop mooi afsluit. Ook uren of zelfs dagen na het vullen, blijft het water mooi bruisen bij het uitschenken.

Alle bruiswatermakers werken met aparte CO2-cilinders om het water bruisend te maken. Die koop je online of in jouw favoriete elektrozaak en de lege cilinders kan je daar ook terug brengen.

Bij de Aarke werd 1 fles CO2 van 425 gram meegeleverd. Volgens de verpakking kan je daarmee tot 60 liter bruiswater maken. Het hangt er natuurlijk vanaf hoeveel gas je toevoegt. Wij bestelden voor alle zekerheid direct een extra fles CO2, maar die hebben we voorlopig nog niet nodig gehad. 

Geflest of geslaagd?

Na slechts enkele weken is de Aarke een vaste waarde in ons gezin geworden. Het zelfgemaakte bruiswater heeft de gekochte glazen flessen rimpelloos vervangen. Het water smaakt minstens even goed, het is goedkoper en véél makkelijker. De kinderen vinden het bovendien bijzonder leuk om zelf een een nieuwe fles te vullen en het gas toe te voegen.

Hieronder sommen we nog eens de belangrijkste pluspunten op:

Plug & play
Compact & robuust
Smaakvol design
Lekker veel bubbels

Echte minpunten aan het toestel zelf hebben we voorlopig nog niet ontdekt. Wat we wel al hebben gezien is dat de CO2-cilinders vrij duur zijn in aankoop. En het valt nog even af te wachten of je er effectief 60 liter bruiswater mee kan maken zoals beschreven wordt.

De Aarke Carbonator II is echt een zeer degelijk toestel, dat door zijn stijlvolle design een prominente plek in onze keuken kreeg. Het is niet het goedkoopste toestel op de markt, maar prijs/kwaliteit is dit echt een goede keuze. Onze conclusie is dan ook unaniem: de Aarke is zeker niet geflest, maar met bruis geslaagd!

Over deze review:  Peter D’Herde is zelfstandig  journalist en schrijft voor verschillende websites en magazines.  Het geteste bruiswatertoestel werd door hem zelf aangekocht voor eigen gebruik, zodat deze review objectief en onafhankelijk tot stand is gekomen.