Gezondheid

Water drinken op school

28 september 2022

We kunnen het niet genoeg blijven herhalen. Voldoende water drinken is belangrijk voor iedereen, én in het bijzonder voor kinderen en jongeren. En dat een watertap op school daarbij helpt, is zo helder als kraanwater. Voor wie er nog aan zou twijfelen, laten we graag de scholen zelf aan het woord. We trokken op onderzoek naar het Atheneum Voskenslaan in Gent.

In die Gentse school kunnen de leerlingen lekker fris water tappen uit een van de 3 watertaps verspreid over de campus. We spraken er met enkele leerlingen en een leerkracht en vroegen hen wat zij als grote voordelen zien.

Victor Decruyenaere zit in de richting Latijn-Wetenschappen. Hij is duidelijk zeer blij met de watertap op school, zeker bij warmer weer. Victor: “Vroeger dronk ik eigenlijk te weinig water op een schooldag. Nu drink ik meer, zeker omdat we een eigen herbruikbare drinkfles van de school hebben. Telkens als ik naar school kom, heb ik mijn drinkfles op zak.”

Vindt hij het dan niet erg dat er geen frisdrank meer te krijgen is op school? “Ik heb niet echt behoefte aan frisdrank, dus ik vind het ook niet erg dat die hier niet meer te koop is. Zowel ik als mijn gezin proberen duurzaam te leven en dus drinken we thuis ook altijd kraanwater. Het water hier op school is trouwens écht lekker. Ik proef geen verschil met flessenwater.”

Laura Decruyenaere is de zus van Victor. Zij volgt de richting Wetenschappen-Wiskunde. Is kraanwater drinken voor haar een bewuste keuze? Laura: “Ik probeer alleszins zo weinig mogelijk plastic te gebruiken en koop nooit water in flesjes. Het flessenwater dat je in de winkel koopt is super duur en smaakt volledig hetzelfde als kraanwater. Waarom zou je dan flessenwater kopen?”

Net als haar broer is ze enthousiast over de watertaps op haar school. “Voor mij zijn de watertaps zeker een meerwaarde voor onze school. Het water is fris gekoeld en lekker en je hoeft niet meer te sukkelen om je drinkbus onder een klein kraantje te vullen. Ik hoor ook van mijn klasgenoten dat zij het zeer handig vinden om tussen de lessen door hun fles opnieuw te vullen.”

Scholen hebben volgens beide leerlingen echt een voorbeeldfunctie. Laura: “Onze school doet regelmatig duurzaamheidsacties. Zo werd het gebruik van een brooddoos en een drinkfles gestimuleerd met een kleine beloning. Victor: “Ik sta achter elke duurzaamheidsactie van mijn school en ik vind het leuk dat ze zich zo engageren." 

Ook Marianne Verschooris, leerkracht Geschiedenis op het Atheneum Voskenslaan, is enthousiast. Samen met haar collega’s zoekt ze op verschillende vlakken naar oplossingen om de school duurzamer en gezonder te maken. Bijvoorbeeld door de leerlingen zo weinig mogelijk plastic afval op school binnen te laten brengen.

Marianne: “De klassieke drinkfonteintjes die we hier vroeger hadden, waren echt niet populair bij onze leerlingen. Ze waren er zelfs een beetje vies van. En dus brachten de leerlingen zelf massa’s plastic wegwerpflesjes mee naar school, vaak ook frisdrank. Om die ongezonde dranken en bijhorende berg plastic afval te voorkomen, zijn we op zoek gegaan naar een gezond alternatief: een watertap waar zowel leerlingen als leerkrachten wél enthousiast gebruik van zouden maken."

En die oplossing is gevonden? “Sinds we hier op school 3 watertaps van Robinetto hebben, zien we echt het effect. De twijfels die sommige leerlingen hadden over de smaak en kwaliteit van kraanwater zijn weg en daardoor zijn ze echt gemotiveerd om meer water te drinken. Zeker in de warmere maanden denken we dat er heel enthousiast getapt zal worden.”

Duidelijk tevreden dus? “Inderdaad, een watertap op school heeft wat ons betreft alleen maar voordelen: het is handig in gebruik, het water is heerlijk fris en er kan altijd in perfect hygiënische omstandigheden water worden getapt. En ook wij als leerkrachten zijn ondertussen enthousiaste gebruikers. We hebben nu allemaal onze eigen herbruikbare drinkfles en hopen zo de leerlingen nog meer te inspireren.”

Ook jouw school kan iets doen! 

Een eigen watertap op jouw school is de beste manier om leerlingen én leerkrachten meer water te laten drinken. Met een watertap is er altijd lekker en gekoeld water beschikbaar en wordt flessenwater overbodig. De leerlingen kunnen hun drinkfles doorheen de hele dag onbeperkt vullen aan het tappunt en ook de leerkrachten kunnen volop water tappen. 

Kies jij ook voor een gezondere en meer duurzame school? Bekijk de voordelen en vraag vrijblijvend een gratis catalogus aan.

Vraag meer info