Gezondheid

Waarom water drinken op school zo belangrijk is

6 april 2021

Uit onderzoek blijkt dat het frisdrankgebruik van de Vlaamse kinderen en jongeren wel daalt, maar toch nog vrij hoog ligt. De meeste kinderen en jongeren drinken dan ook nog eens systematisch te weinig water gedurende de dag. In combinatie met te weinig bewegen zorgt dit voor overgewicht, wat dan weer een stevige bedreiging vormt voor de gezondheid.

Kinderen en jongeren blijken van nature een voorkeur voor zoete smaken te hebben. Ze drinken daardoor nog te vaak frisdrank, fruitsap en gesuikerde melkdranken in plaats van water. 

Aangezien kinderen en jongeren een groot deel van de dag op school doorbrengen, hebben ook scholen een belangrijke verantwoordelijkheid. De school kan er bijvoorbeeld voor kiezen om enkel gezonde dranken aan te bieden. De meest gezonde drank is natuurlijk water en daarbij is kraanwater of getapt leidingwater uiteraard te verkiezen boven flessenwater.

Gelukkig is er de laatste jaren veel veranderd in het onderwijs. Automaten met suikerhoudende frisdranken werden ondertussen in heel Europa geweerd uit de schoolgebouwen. In veel scholen wordt het meebrengen van eigen blikjes of brikjes ook verboden en mag enkel water worden meegenomen in de boekentas of rugzak, al dan niet in een eigen herbruikbare fles. En sommige scholen hebben zelfs een eigen watertap waar de leerlingen zelf hun fles kunnen bijvullen met gekoeld en gefilterd water.

En dat is terecht, want voldoende water drinken is de basis van een gezond voedingspatroon. Het Vlaams Instituut Gezond Leven zet water zelfs bovenaan in de nieuwe versie van de voedingsdriehoek. Suiker daarentegen wordt sterk afgeraden: het is erg slecht voor de tanden, het leidt tot overgewicht, de snelle energieboost zorgt achteraf voor vermoeidheid en de schommelingen in de bloedsuikerspiegel kunnen zelfs leiden tot diabetes type 2. 

Gezondheid is en blijft dan ook een belangrijk thema in het onderwijs. Scholen die werken aan een kwaliteitsvol gezondheidsbeleid zorgen voor betere resultaten op vlak van de psychische en fysieke gezondheid van hun leerlingen.

Ook leerkrachten hebben trouwens een belangrijke rol te spelen. Als ze zelf voldoende water drinken, zal dat een positieve impact hebben op het gedrag van de leerlingen. Het is dan ook een bijzonder goed idee om behalve een watertap op de speelplaats, ook een toestel in de leraarskamer te zetten. Zien drinken doet immers drinken.

Bron: www.gezondleven.be