Duurzame revolutie in de Pro League: Herbruikbare bekers besparen miljoenen wegwerpbekers

17 augustus 2023

In een stap naar duurzaamheid heeft de Pro League een verandering doorgevoerd die bijdraagt aan het verminderen ecologische voetafdruk van de sector. Met meer dan 220.000 herbruikbare (bier)bekers in gebruik en een indrukwekkende besparing van één miljoen wegwerpbekers na slechts twee speeldagen, toont de Pro League haar toewijding aan een groenere toekomst aan. Een positieve evolutie die Robinetto als impactonderneming enkel maar kan toejuichen. 

De omschakeling naar herbruikbare bekers

Vanaf dit seizoen maken alle voetbalclubs binnen de Pro League de overstap naar het gebruik van herbruikbare bekers. Deze verandering volgt niet alleen de Europese, federale en regionale wetgeving, maar is ook een strategische zet om ook sportevenementen milieuvriendelijker te maken en de belasting van wegwerp plastic te verminderen. In lijn met de ecologische bewustwording van onze tijd, hebben de clubs in de Pro League hun verantwoordelijkheid genomen om een duurzamere weg in te slaan.

Indrukwekkende besparingen, en het seizoen is nog maar net begonnen

Stijn Van Bever, Director of Public Affairs schetst het transformatieproces: “De overgang naar de herbruikbare beker is een proces dat jaren voorbereiding heeft gevraagd. Onze clubs organiseren eigenlijk elk weekend een groot festival en onze oude stadions zijn een logistieke uitdaging, dus het vroeg best veel werk. Toch zien we al na 2 speeldagen, dat de transitie over het algemeen vlot verloopt én vooral, dat de supporters mee zijn in de transformatie. Het is indrukwekkend om te zien hoe snel deze overgang naar herbruikbare bekers tastbare resultaten oplevert. Na slechts twee speeldagen in het seizoen is er al een besparing van maar liefst één miljoen wegwerpbekers gerealiseerd. Deze indrukwekkende cijfers zijn slechts het begin, de vakantieperiode loopt stilaan ten einde, de Challenger Pro League ging vorig weekend (11/08/23) van start en door de stapsgewijze transformatie bij sommige clubs gaan de aantallen herbruikbare bekers alleen maar toenemen.”   

De oude stadions zijn een logistieke uitdaging. Maar de effort loonde.
Stijn Van Bever
Public Affairs Director - Pro League

Een duurzamere toekomst voor sport en samenleving

“Duurzaamheid in de eventsector is ondertussen dan wel “standaard” geworden, maar het zijn vaak de grote spelers die nog op de rem gaan staan als het over verduurzaming gaat. Gelukkig maken meer en meer sportfederaties duurzame keuzes in hun beleid, dankzij de druk van de kleine spelers in de sector én het grote publiek. De Pro League heeft zichzelf duidelijk gepositioneerd als een voortrekker op het gebied van duurzaamheid binnen de sportwereld. We verwachten dan ook dat nog vele sportclubs dit voorbeeld zullen volgen.” geeft Jeroen Vereecke, founder van Robinetto, nog mee. 

Dankzij de druk van de kleine spelers in de sector én het grote publiek, maken meer en meer sportfederaties duurzame keuzes in hun beleid.
Jeroen Vereecke
Founder - Robinetto

De Robinetto watertaps vormen samen met herbruikbare bekers en drinkflessen een goede stap in verduurzaming binnen het sportgebeuren. Sportclubs zoals Hockey Club Gantoise en Spinning Jenny, tonen aan dat een watertap een grote meerwaarde biedt voor hun sporters. En ook op tijdelijke sportevenementen kiest de Belgian Cheer Federatie jaarlijks voor een duurzame wateroplossing, nl. het huren van watertaps. 

Ontdek alle voordelen van een watertap. 

Case Spinning Jenny

Spinning Jenny, zette een “hydration station” op zodat sporters kosteloos hun drinkflessen kunnen bijvullen.

Lees de business case

Bron: https://www.proleague.be/nieuws/duurzaam-scoren-introductie-van-de-herbruikbare-beker