In 2024 stroomt bier rechtstreeks van de brouwerij naar de Gentse horeca
Farys, het grootste drinkwaterbedrijf van Vlaanderen, werkt samen met de Dienst Economie van de Stad Gent aan de bouw van een leidingnetwerk voor dranken. Via dat netwerk zullen brouwerijen en andere drankproducenten rechtstreeks drank kunnen leveren aan de Gentse Horeca, en op termijn ook aan bedrijven, organisaties en zelfs particulieren.
Het project doet denken aan wat in 2016 in Brugge gebeurde: daar bouwde Brouwerij De Halve Maan een 3 kilometer lange bier-pijleiding tussen de brouwerij en de bottelarij.
Dit Gentse project gaat echter nog een stap verder: er wordt een leidingnetwerk aangelegd waarmee brouwerijen hun bier rechtstreeks zullen kunnen leveren aan de Gentse horecazaken. Waterbedrijf Farys beschikt over de nodige know-how om dergelijke leidingen aan te leggen: ook de drinkwaterleidingen dienen te voldoen aan de strengste eisen m.b.t. voedselveiligheid. Het netwerk voor bier en andere dranken is dus gewoon een parallel netwerk met de waterleiding.
Een volledige vernieuwing van de hoofdleidingen vanaf 2022 staat al lang op de agenda van Farys, en van daaruit groeide het plan om dit te combineren met wat wellicht een wereldprimeur zal worden: een parallel netwerk van drankleidingen. De kostprijs van dit project valt op zich mee, aangezien de grootste kost bestaat uit het openleggen van straten en herstellen van de wegbedekking nadien: een kost die sowieso wordt gemaakt voor het vernieuwen van de waterleidingen.
Voor Farys is dit een unieke kans om zich op de kaart te zetten als innovatieve watermaatschappij. Bovendien zorgt dit project er ook voor dat ook de kwaliteitsperceptie van het drinkwater dat wij leveren een stevige upgrade zal krijgen.
De Stad Gent betaalt met een investering van 25 miljoen euro, verspreid over 6 jaar, een stevig deel van de kosten voor dit project. Het netwerk van drankleidingen levert dan ook de nodige returns voor zowel het horeca-beleid, lokale economie als voor het duurzaamheids-en mobiliteitsbeleid.
Dit project is een goed vorbeeld van hoe economie en ecologie hand in hand gaan. Door dit netwerk slaan we twee vliegen in één klap: enerzijds steunen we de lokale economie door hen een hoop logistiek werk uit handen te nemen, anderzijds betekent het transport van dranken via leidingen dat we wekelijks tot 500 minder vrachtwagens in de binnenstad hebben.
De verdere uitwerking van het project staat gepland in het najaar van 2021, maar vast staat dat wordt gedacht aan een regeling waarbij lokale brouwers en andere drankproducenten voorrang zouden krijgen om van het netwerk gebruik te maken. Het is ook al zo goed als zeker dat de Vlasmarkt de eerste zone zal zijn die een aansluiting op het drankleiding-netwerk zal krijgen.
DISCLAIMER
Bovenstaand bericht werd gepost op 1 april 2021, en was dan ook een aprilgrap. Het bericht dat de Stad Gent en Farys werken aan een project rond ondergrondse drankleidingen is dus verzonnen en niet waar. Los daarvan: in het idee van ondergrondse drankleidingen zitten zeker waardevolle inzichten, ooit wordt dit misschien wél gedeeltelijk werkelijkheid. Lees daarover meer hier.
Onze aprilgrap haalde zelfs de pers als één van de beste Gentse aprilgrappen: