EXPLAINER

In elke goede aprilgrap zit een grond van waarheid

6 april 2021

Op 1 april plaatsen we deze blogpost op onze website, waarin we aankondigden dat de Stad Gent en Farys werken aan een netwerk van ondergrondse drankleidingen in heel de Stad.

En uiteraard was dit een zelf verzonnen 1 april-grap.

We haalden er zelfs de pers mee, in de categorie "De Beste Gentse aprilgrappen":

Dus, voor alle duidelijkheid: het is niét waar dat de Stad Gent en Farys werken aan een ondergronds netwerk van drankleidingen om de horeca te bevoorraden.

Maar is dit idee dan zo gek?

We denken dat deze grap best wel wat waardevolle inzichten en misschien zelfs enkele concrete realistische ideeën in zich draagt:

Het basisinzicht dat het transporteren van drank in vele gevallen zeer inefficiënt verloopt, is een voorbeeld van De olifant in de kamer. Dat drinkwater verpakken en transporteren absurd is, dat is vrij duidelijk, en dat is ook dé reden waarom we Robinetto hebben opgericht. Maar dat ook vele andere dranken voor het grootste stuk uit water bestaan, vergeten we daarbij nogal snel. Al van bij de eerste presentaties die we gaven tijdens het voortraject van Robinetto, probeerden we dat zo aanschouwelijk te maken:

Als je een vrachtwagen ziet rijden met frisdrank:

Dan moet je beseffen dat deze vrachtwagen eigenlijk vooral dit doet:

Inderdaad, die vrachtwagen transporteert vooral water, met daarbij ook een beetje siroop:

Want dat is wat frisdrank is: 85% water, gemengd met concentraat. (Wist je trouwens dat Coca Cola in België wordt gemaakt met kraanwater? Meer bepaald water van Farys, in de bottelarij in Gent/Zwijnaarde.)

Wie dit eenvoudige inzicht even laat bezinken, kan niet anders dan besluiten dat we die siroop en dat water veel beter zouden mengen op de plaats van consumptie. Dat scheelt dus 85% minder transport. Quick Win!

De meest ecologische vrachtwagen om water te transporteren werd reeds 2000 jaar geleden uitgevonden door de Romeinen: de waterleiding.

Ook de juiste verpakking is een quick win

Ook met de juiste verpakkingskeuze kan snel een enorme milieuwinst worden geboekt, en niet alleen bij water en frisdranken. Glazen flessen voor wijn en sterke dranken bijvoorbeeld, wegen zeer veel, soms zelfs meer dan de inhoud. En, tot spijt van wie het benijdt, wijn in BIBS (Bag in Box) is vele malen duurzamer dan wijn in glazen flessen (en neen, dat hoeft niets af te doen aan de kwaliteit, en ja, het verschil geldt ook als je braaf je flessen in de glasbak gooit).

Bottom line: grotere en lichtere verpakkingen zijn quasi altijd duurzamer dan kleinere en zwaardere verpakkingen.

Maar ondergrondse drankleidingen? Dat is toch pure fictie?

Een stedelijk netwerk van ondergrondse drankleidingen, dat is inderdaad misschien wel héél moeilijk, en wellicht ook niet zo heel efficiënt. Maar op een iets kleinere schaal kan dit idee zeker wel tot milieu-en efficiëntiewinsten leiden:

  • Grote gebouwen waarbinnen op meerdere locaties drank wordt geserveerd zouden zeker wel gebaat zijn met een leidingnetwerk voor de meestgebruikte dranken. Denk aan grote horeca-complexen, hotels, evenenementenlocaties, ziekenhuizen, scholen, grote wooncomplexen of zorginstellingen. Het installeren van grote biertanks, wijntanks of tanks voor andere dranken, en het aanleggen van leidingen binnen die grote infrastructuren, zou vanaf het ontwerp van dergelijke gebouwen mee kunnen worden voorzien, en op die manier een grote kostenbesparing betekenen (minder opslag, minder logistiek, minder afval, minder verspilling).
  • Uitgaansbuurten of gegroepeerde horeca-locaties zouden kunnen werken met gemeenschappelijke biertanks en zo allemaal goedkoper én efficiënter kunnen werken. Dus ja, op de Vlasmarkt zou dit éigenlijk geen gek idee zijn.

Technisch is dit perfect mogelijk. Op grote evenementen gebeurt dit al jaren op deze manier: op festivals als Werchter en Pukkelpop, maar ook op kleinere festivals als Cactusfestival in Brugge komt het bier al jaren niet meer uit vaten, maar wel uit grote centrale tanks. Op die festivals wordt dan ook effectief een bierleidingnetwerk aangelegd:

  • Het echte goede nieuws houden we voor het laatste: er bestaat ook al een echt netwerk van drankleidingen, niet alleen in de steden, maar in heel Europa en ook daarbuiten: het leidingwaternetwerk, waarlangs de meest essentiële drank der dranken tot bij jou thuis wordt getransporteerd: water.

Proficiat!

De eerstvolgende keer dat je thuis een glas kraanwater drinkt, mag je jezelf op de borst kloppen: je zorgt mee voor minder transport, minder verpakkingen, en helpt zo mee aan een betere planeet. Schol!

Geen fan van kraanwater? Ontdek hier oplossingen om je water te pimpen thuis, op kantoor of in de horeca.

naar de oplossingen