83 voetbalvelden vol plastic. Iedere dag.

1 april 2020

Coca Cola, Nestlé, Pepsico en Unilever zorgen, alleen al in 6 landen, voor bergen plastic afval van wegwerpverpakkingen. Genoeg om iedere dag 83 voetbalvelden te vullen. Dat staat te lezen in de toonaangevende Britse krant The Guardian.  

Gelukkig is er eenvoudige oplossing om heel veel wegwerpverpakkingen te vermijden: stop met het drinken van flessenwater, en gebruik kraanwater als drinkwater. Onze oplossingen om dat op een kwalitatieve manier te kunnen doen vind je hier.

Het besproken rapport analyseert cijfers uit zes landen in volle ontwikkeling: China, India, de Filipijnen, Brazilië, Mexico en Nigeria. En de resultaten zijn eerder schokkend:

Het verbranden van alle plastic verpakkingen die de vermelde bedrijven produceren, zorgt in die 6 landen jaarlijks voor een uitstoot van 4,6 miljoen ton Co2. Dat is evenveel als de Co2-uitstoot van 2 miljoen auto's
Van de vermelde bedrijven is Coca Cola de grootste producent van wegwerp-plastic in de zes vermelde landen, met 8 miljard plastic flessen per jaar.
De globale productie van plastic stijgt nog steeds jaar na jaar. Aan het huidige tempo wordt binnen 10 à 15 jaar dubbel zoveel plastic geproduceerd als nu.
De gevolgen van de wereldwijde plasticvervuiling treffen vooral de armste landen: het is daar dat heel veel afval van rijkere landen wordt gedumpt, zonder enig plan voor een degelijke verwerking.

Lees het volledige artikel in The Guardian hier.