School in de kijker

Een watertap voor basisschool Hertog Karel

5 april 2022

Sukkelen aan een waterfonteintje of snel wat drinken van een morsig kraantje in de toiletten. Op school kraanwater drinken is vaak een onaangename ervaring. Daar wil Robinetto iets aan veranderen door scholen te helpen met kwalitatieve watertaps. Vorig schooljaar organiseerden we een wedstrijd: de school die het meest creatieve filmpje instuurde, kon een gratis Robinetto-watertap winnen. Dat zorgde voor inzendingen uit alle hoeken van het land, want met een watertap op school is er altijd lekker en gekoeld water beschikbaar en wordt flessenwater overbodig. Uiteindelijk was het Basisschool Hertog Karel uit Wilsele die de jury het meest kon overtuigen en de wedstrijd won. De watertap is er ondertussen al enkele maanden geïnstalleerd en dus gingen we eens kijken hoe het loopt.

De school in Wilsele is een gezellige wijkschool aan de rand van Leuven. Een team van een 10-tal leerkrachten haalt er elke dag het beste uit zo’n 150 leerlingen, van de 1ste kleuterklas tot het 6de leerjaar. Juf Kristel, leerkracht in het 1ste leerjaar en initiatiefneemster van de deelname aan de wedstrijd, geeft een woordje uitleg.

Juf Kristel: “Het kleinschalige van onze school is een echte troef. Iedereen in de buurt kent ons en tussen de ouders, leerlingen en leerkrachten gaat het er gemoedelijk aan toe. We hadden hier vroeger een drinkfonteintje staan, maar dat was meer defect dan dat het werkte. Zo’n fonteintje is voor de kinderen trouwens ook niet echt makkelijk om aan te drinken. En het is zelfs onmogelijk om er je drinkfles aan te vullen. Toen ik de wedstrijd van Robinetto zag, heb ik het dan ook direct met het team besproken. Mijn collega’s waren helemaal mee en dus besloten we om onze kans te wagen.”

Creatief met de hele school

Hoe hebben ze het aangepakt om samen met de kinderen een filmpje in elkaar te steken? Juf Kristel vertelt enthousiast: “De kinderen waren direct gemotiveerd om mee te werken. We hadden een idee van hoe we het filmpje aan konden pakken en dat hebben we dan samen met hen gerealiseerd. En nadat we het filmpje hadden verzonden, was het natuurlijk in spanning afwachten. Toen de kinderen dan enkele weken later hoorden dat onze school gewonnen had, was het hier écht een groot feest. We hadden nog nooit iets gewonnen met onze school, en dus was het voor iedereen een fijne ervaring om ook eens bij de winnaars te zijn.”

Toen de kinderen hoorden dat onze school gewonnen had, was het hier écht een groot feest.
Juf Kristel
Leerkracht Hertog Karel

De watertap is ondertussen geplaatst. De installatie verliep heel vlot en dat is voor juf Kristel een extra troef. “De mensen van Robinetto hebben dat samen met onze technische ploeg goed aangepakt. Toen de kinderen na de zomervakantie begin september terug naar school kwamen, was de watertap geïnstalleerd. Dat was voor hen écht een fantastische verrassing. Het toestel staat goed zichtbaar in de inkomhal van de school, dus iedereen moet er passeren. Op geen tijd is het gebruik ervan ingeburgerd bij onze kinderen. Voor school of in de speeltijd komen ze hun fles bijvullen. Het is zelfs zo dat de leerlingen tegenwoordig hun drinkfles leeg meebrengen van thuis en ze hier pas vullen. Dat scheelt weer een pak gewicht in de boekentas.”

Ook op jouw school een watertap?

Een watertap zorgt ook bij jou voor een gezondere en meer duurzame school!

Onze robuuste watertappunten zorgen voor een hygiënische en efficiënte drinkwatervoorziening.

Ontdek de voordelen

Duurzame school

De watertap past ook goed in de plannen voor een duurzame school van Hertog Karel. Juf Kristel licht toe: “De watertap past perfect in het beleid dat we hier als MOS-school al enige tijd voeren rond afval en gezondheid. Samen met de kinderen zorgen we voor zo weinig mogelijk afval op school en een gezond drink- en eetpatroon. Zelf ben ik met mijn kinderen van het eerste leerjaar tijdens de les naar de watertap gegaan en heb ik getoond hoe ze hem kunnen gebruiken. Ook in de andere leerjaren is dit zeker aan bod gekomen. Elke leerling kan met zijn herbruikbare fles op elk moment van de dag water bijvullen aan de watertap. En dat levert zijn vruchten af. Er is bijna géén plastic afval meer op school en de kinderen drinken beduidend meer water dan vroeger.”

Is de watertap voor Hertog Karel dan een aanrader voor andere scholen? Juf Kristel knikt enthousiast: “Ik ben ervan overtuigd dat collega's van andere scholen ook wel zo'n toestel zouden willen. De watertap heeft de duurzaamheid op onze school alleszins een serieuze boost gegeven. De kinderen beseffen nu heel goed dat ze er door hun eigen gedrag zelf iets aan kunnen bijdragen.”

 

Herbekijk het winnende filmpje van Hertog Karel