Bevraging

Herbruikbare flessen: check de resultaten van onze bevraging

4 mei 2021

Je kent ons ondertussen al een beetje. Hier bij Robinetto zijn we nogal nieuwsgierige aagjes. Als we bijvoorbeeld een herbruikbare fles zien, willen we graag weten hoe die gemaakt is, hoe ze getransporteerd werd en op welke manier ze gebruikt wordt. Daarom lanceerden we enkele weken geleden een online bevraging. We wilden namelijk écht graag weten hoe het zit met herbruikbare flessen.

En wow, de respons was enorm. We kregen massaal veel reacties binnen. Zo’n 460 mensen namen deel aan onze bevraging. Met een grote fles kraanwater naast ons, hebben we alle antwoorden aandachtig bekeken. Het kostte ons een paar refills om alles grondig te lezen en te analyseren. Aan alle deelnemers alvast bedankt voor de zeer waardevolle input.

Wel of geen herbruikbare fles?

Vooreerst zijn we uiteraard blij om vast te stellen dat de overgrote meerderheid van de deelnemers aan de bevraging effectief een herbruikbare fles heeft én actief gebruikt: 91% om precies te zijn. En hoe zit het dan met de niet-gebruikers?

De groep van 9% respondenten die nu (nog) géén herbruikbare fles heeft:

 • wil er nog wel eentje kopen, maar kwam er nog niet toe
 • vindt zo’n fles te duur in aankoop 
 • denkt dat ze moeilijk proper te houden zijn
 • hergebruikt plastic flessen
 • drinkt geen kraanwater

Opvallend: een kleine groep respondenten geeft aan een pet-fles te hergebruiken. Zij vullen dus een gekochte fles water na consumptie opnieuw op met kraanwater. Hoewel we het drinken van kraanwater uiteraard alleen maar kunnen aanmoedigen, lijkt dit toch niet de beste oplossing. Na enige tijd begint die pet-fles te ruiken of raakt ze kapot. En dan wordt ze alsnog weggegooid bij het pmd-afval. Dat kan dus nog beter!

Welke merk van flessen is populair?

Herbruikbare flessen zijn te krijgen in diverse vormen, materialen, kleuren en formaten. Van een basic handzame fles tot een stijlvolle uitvoering in roestvrij staal. Wij wilden graag weten welk soort fles of welk merk van fles het meest gebruikt wordt. 

Dit is de top 3 van populairste merken bij de deelnemers aan onze bevraging:

 • maar liefst 33% zegt een Dopper te hebben
 • zo’n 14% gebruikt een fles van Tupperware 
 • zo’n 4% zweert bij een fles van Klean Kanteen

De flessen van Dopper worden dus veruit het meest gebruikt bij de respondenten van onze bevraging. De beschikbaarheid van vele modellen en kleurtjes, het mooie design, het feit dat ze personaliseerbaar zijn en het kenmerkende afneembare dopje zijn de grootste troeven van dit Nederlandse merk dat de strijd tegen plastic wegwerpwaterflesjes als missie heeft. En het is die duurzame missie die ook veel van de gebruikers in onze bevraging overtuigt om bewust voor Dopper te kiezen.

Naast de 3 bovenstaande worden er nog tal van andere merken gebruikt, waarvan Mepal, 24 Bottles, Kambukka en Chilly’s de meest voorkomende zijn. En nog opvallend: bijna 15% van de gebruikers zegt het merk van zijn fles niet te kennen.

Waarom mensen kiezen voor een bepaalde fles

Voor de deelnemers aan onze bevraging zijn dit de 5 meest voorkomende redenen om voor een bepaalde fles te kiezen:

 • stevig
 • goed afsluitbaar
 • smaakt niet naar plastic
 • grote opening voor vullen en reinigen
 • mooi design

Heel wat respondenten kiezen bewust voor een specifieke fles of een bepaald merk. Voor sommigen is het deel van hun levensstijl, voor anderen zelfs een statement. Voor een andere groep gebruikers heeft het merk minder belang, zolang de fles die ze gebruiken maar doet wat moet en gemakkelijk in gebruik is. Dat heeft er misschien mee te maken dat nogal wat respondenten aangeven hun fles gekregen te hebben op het werk of bij een andere aankoop. Waarschijnlijk zijn zij iets minder ‘merkbewust’ dan diegenen die zelf een fles hebben gekocht. 

Alléén maar voordelen?

De voordelen van een herbruikbare fles zijn natuurlijk groot. De meeste gebruikers zijn dan ook héél tevreden over hun fles.

Uit onze bevraging kwamen volgende 5 grote voordelen het meest naar voor:

 • minder of geen (plastic) afval door het hergebruik en de hoge levensduur van de fles
 • hervulbaar, altijd (kraan)water bij de hand
 • gemakkelijk en kostenbesparend, je hoeft geen flessen aan te kopen en te transporteren
 • je weet hoeveel je drinkt per dag en je drinkt er meer water door
 • past bij een duurzame levensstijl en zorgt voor meer ecologisch bewustzijn
Het is ecologisch, goedkoper en je hebt altijd drinken bij!
Charlotte
Deelnemer online bevraging

Sommige mensen geven aan dat ze door de herbruikbare fles bewuster met hun waterconsumptie bezig zijn. Omdat de inhoud van hun fles gekend is, hebben ze een beter zicht op de hoeveelheid water die ze dagelijks drinken. Enkele respondenten geven zelfs aan dat ze meer water drinken door een herbruikbare fles te gebruiken. 

Alles klaar? Of zit er soms ook een reukje aan?

Een grote groep gebruikers zegt geen enkel nadeel te zien aan een herbruikbare fles. Bij diegenen die toch opmerkingen hebben, zijn dit de 5 meest voorkomende nadelen:

 • moeilijk in onderhoud en afwassen
 • begint soms te ruiken
 • smaakt soms naar plastic of afwasmiddel
 • warmt snel op in de zomer
 • lekt soms

Andere nadelen die worden aangegeven: de fles neemt ook leeg plaats in, je hebt verschillende flessen nodig voor verschillende dranken of toepassingen, de flessen zijn soms duur in aanschaf, sommige flessen raken snel beschadigd, je kan ze vergeten of verliezen, er is niet overal een kraantje met drinkbaar water om bij te vullen.

Hoe ziet de ideale fles er uit?

Veel van de voordelen die hierboven worden aangegeven, komen uiteraard terug in dé perfecte herbruikbare fles zoals ze wordt beschreven door de respondenten in de bevraging. Algemeen kunnen we zeggen dat degelijkheid en gebruiksgemak voorop staan. 

Dit zijn de 5 meest voorkomende eigenschappen die de ideale fles volgens de deelnemers aan onze bevraging moet hebben:

 • Lekvrij
 • Smaak- en geurloos
 • Houdt koude dranken koud en warme dranken warm
 • Makkelijk en goed af te wassen
 • Licht en handig om overal mee te nemen

Voor sommigen mag het, met een kwinkslag, nog een beetje meer zijn…

Mijn ideale fles wast zichzelf af en roept wanneer je zonder haar de deur uit gaat. Ze neuriet je favoriete liedjes preciés op het juiste moment. En ze houdt m'n watervoorraad goed koud. Heerlijk!
Annelore
Deelnemer online bevraging

Iedereen aan de fles

Deze steekproef is geen wetenschappelijk onderzoek. Toch kunnen we er heel veel uit leren. De herbruikbare waterfles is de voorbije jaren duidelijk ingeburgerd geraakt. Van een ecologisch statement voor groene pioniers over een trendy accessoire voor hippe vogels is het nu een nuttig voorwerp geworden voor dagelijks gebruik door klein en groot

De resultaten van de bevraging geven tegelijkertijd aan dat er nog werk aan de winkel is op vlak van de toegankelijkheid van kraanwater. Uit de reacties blijkt een duidelijke oproep aan openbare besturen en organisaties om meer werk te maken van openbare tappunten. Mensen willen in veilige en hygiënische omstandigheden overal hun flessen kunnen bijvullen met lekker fris kraanwater. Hoe dat dan best kan, moet verder onderzocht worden.

Overheden, werkgevers en organisaties kunnen nog meer doen. Het feit dat veel respondenten aangeven hun herbruikbare fles gekregen te hebben, duidt op het belang van sensibiliserende acties. Druppelsgewijs zijn herbruikbare flessen zo helemaal ingeburgerd geraakt. Als overheden, bedrijven en organisaties ze via gerichte campagnes en acties ook in de toekomst blijven verspreiden, zal ook de groep die ze nu nog niet gebruikt uiteindelijk aan de fles geraken.

Tips of opmerkingen bij dit artikel? Laat het ons zeker weten via info@robinetto.be  

Koop een Dopper en krijg 5 euro korting!

Actie! Vraag nu je kortingcode en krijg 5 euro korting bij aankoop van een Dopperfles op onze webshop!

LET OP: kortingcode te gebruiken voor 20 mei 2021

Download hier de kortingcode