Opinie

Impact-ondernemen maakt gelukkig

26 januari 2022

Impact-ondernemen maakt gelukkig. Op minstens twee manieren. In dit opiniestuk licht Robinetto-oprichter Jeroen Vereecke toe waarom impact-ondernemen bijdraagt aan persoonlijk geluk.

Een impactonderneming is opgericht om een reëel probleem aan te pakken.

Dat kan een sociaal/maatschappelijk probleem zijn - zo werkt Too Good To Go aan het verminderen van voedselverspilling - of een ecologisch probleem. Zo werken wij bij Robinetto aan het terugdringen van verpakkingen en transport van water.

Maar naast het oplossen van die problemen, heeft een impact-onderneming ook nog andere positieve invloeden. Op minstens twee manieren draagt impact-ondernemen bij aan persoonlijk geluk.

Bij Robinetto hebben we momenteel 5 vacatures. En dus viel mijn oog afgelopen weekend niet helemaal toevallig op het artikel Werkplezier is het meest onderschatte wapen in de strijd om talent in De Tijd. In dat stuk las ik dat uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de Belgen (48%) slechts matig tot laag werkplezier ervaart. Ja, dat lees je goed: de helft van de mensen is eigenlijk niet gelukkig met haar of zijn job.

Ik vind dat een heel pijnlijk cijfer. Pijnlijk in de eerste plaats omdat het me verschrikkelijk lijkt om acht uur per dag te moeten bezig zijn met iets dat je geen voldoening geeft, en ook jammer omdat iedereen weet dat werknemers die niet tevreden zijn ook gewoon minder kwalitatief werk afleveren. 

Volgens Anouk Lagae, CEO bij Accent, hangt werkplezier nauw samen met de inhoud van de job (is die boeiend, afwisselend, prikkelend?), maar ook met de mate waarin een job als zinvol en betekenisvol wordt ervaren.

Jobs in een impactonderneming maken gelukkig

Ik kon niet anders dan daarbij denken dat jobs in een impactonderneming dan wel (veel) vaker als zinvol zullen worden ervaren. Een impactonderneming is een onderneming die is opgericht OM een positieve impact te maken.

Zo is onze onderneming, Robinetto, opgericht om het overbodige verpakken en transporteren van water de wereld uit te helpen. Want die verpakkingen en transport hebben een enorm negatieve impact op onze planeet. Die impact-doelstellingen staan in in onze statuten, en alle aandeelhouders van ons bedrijf investeerden dus ook bewust in het creëren van deze impact. We menen het dus met die impact. Het is voor echt. Een ander, (top-)voorbeeld van een impactonderneming is Too Good to Go.

Mensen die werken in een impactonderneming moeten dus niet heel ver zoeken naar de zingeving van hun dagelijkse arbeid: los van het specifieke werk dat ze doen, dragen ze sowieso bij aan de duurzaamheids-doelstellingen van het bedrijf.

Ik maakte me de bedenking dat wij dus ook op die manier, namelijk door het creëren van betekenisvolle jobs, een positieve impact hebben. Zeer leuk neveneffect, toch?

Duurzaam leven maakt gelukkig

En er is ook dit: in een andere blogpost op onze website van enkele maanden geleden bespraken we een onderzoek waaruit bleek dat je door duurzame keuzes ook zelf gelukkiger wordt. Dat werkt vrij eenvoudig. Door te kiezen voor een duurzame optie, voelt die keuze meer betekenisvol. Je ervaart een fijn gevoel en dat zorgt bij herhaling op termijn voor meer geluk.

Dat is niet nieuw: in de oudheid gaf Aristoteles al aan dat ‘het juiste doen’ een belangrijke bron van geluk is. En in een tijd van klimaatverandering is duurzaam leven dus meer dan ooit het juiste doen.

Het side effect van impact-ondernemen: gelukkige werknemers, en gelukkige klanten

Beide vaststellingen samengevat: een onderneming die impact écht in zijn DNA heeft, zal het meestal makkelijker hebben om betekenisvolle jobs te creëren én bevordert een duurzaam geluksgevoel bij zijn klanten.

Nu wij bij Robinetto op zoek zijn naar nieuwe collega's, ben ik benieuwd om te ontdekken of onze impactdoelstellingen ook echt een troef gaan zijn voor de jobkeuzes die mensen maken. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Jeroen Vereecke