Klant in de kijker

Klant in de kijker: gemeente Erpe-Mere

21 december 2021

Erpe-Mere is een bruisende gemeente van zo’n 20.000 inwoners in Oost-Vlaanderen, centraal gelegen tussen Aalst en Gent. Sinds een tweetal jaar kan het personeel van de gemeente er op verschillende locaties kraanwater drinken uit een Robinetto watertap. We polsten bij duurzaamheidsambtenaar Kim Devos van het gemeentebestuur Erpe-Mere hoe het ondertussen loopt. En we kregen een gelukkige ambtenaar te spreken.

Een duurzaamheidsambtenaar is het aanspreek- en informatiepunt binnen de gemeente over milieu en klimaat. Niet alleen voor de bevolking, maar ook voor de eigen gemeentediensten. Een taak die Kim Devos in de gemeente Erpe-Mere sinds enkele jaren enthousiast ter harte neemt. Gepassioneerd probeert ze via grote en kleine klimaatacties zowel in haar gemeente als in haar privé-leven het verschil te maken. Haar idee om een bos als huwelijkscadeau te vragen, kreeg recent zelfs veel aandacht in de nationale pers. Benieuwd? Bekijk hier het artikel op de website van VRT.

Niks doen is geen optie

Tot twee jaar geleden dronken de personeelsleden van de gemeente Erpe-Mere water uit plastic bidons van een gekende leverancier. Dit was niet alleen een dure, maar ook een omslachtige manier van water aanbieden. Elke keer als de plastic bidon leeg was, moest iemand een vol exemplaar aanslepen uit de kelder. Bovendien merkte Kim dat het water uit de bidons bij haar collega’s niet zo hoog stond aangeschreven. Velen haalden liever een blikje frisdrank uit de automaat die tot voor kort nog gewoon in de gang van het gemeentehuis stond.

Kim leerde Robinetto midden 2019 kennen via de podcast van Zwijgen is geen optie. Daarin hoorde ze Patrick Doyen, mede-oprichter van Robinetto, gedreven vertellen over de waanzin van het verpakken en vervoeren van water. Aangespoord door het interview besloot Kim actie te ondernemen en de waterconsumptie bij de eigen gemeentediensten te verduurzamen. 

Beluister het interview

Kiezen voor een heldere oplossing

Uit een vergelijkende studie van aanbieders van watertaps kwam Robinetto er afgetekend als beste en goedkoopste oplossing uit.

Kim licht toe wat voor hen de doorslag gaf: “Vooral het feit dat alle andere bedrijven met een onderhoudscontract werken en Robinetto niet, was voor ons de beslissende factor om voor Robinetto te kiezen.”

Het gemeentebestuur besliste op advies van Kim om 3 watertaps aan te kopen, één voor elk van de 3 locaties waar gemeentepersoneel te werk is gesteld. Er werden ook glazen flessen aangekocht zodat er ook op vergaderingen en recepties gefilterd en gekoeld kraanwater kan worden aangeboden.

Kim blikt tevreden terug op de keuze voor Robinetto. “Ik kreeg direct veel positieve commentaren van collega’s. Vaak denken mensen ten onrechte dat ze bij de keuze voor een duurzame oplossing zullen inboeten aan comfort en gebruiksgemak. Dat is hier helemaal niet zo. Mijn collega’s vinden de watertaps makkelijk in gebruik en het water lekker. En ze vinden het vooral ook aangenaam dat ze voortaan naast plat ook voor bruisend water kunnen kiezen. Ik merk dan ook dat er nu veel meer water wordt gedronken dan vroeger met de bidons. En de investering hadden we op een jaar terugverdiend.”  

Verder op de ingeslagen weg

Kim droomt al luidop van extra locaties. “Waarom zouden we in onze sporthallen, in de scholen en op (gemeentelijke) evenementen ook niet zo’n watertap plaatsen. Dat zijn ook plaatsen waar het belangrijk is om veel water te drinken. En dat is ook in lijn met de voorbeeldfunctie die we als lokale overheid hebben naar onze bevolking.”

Het gemeentebestuur wil door verschillende acties de eigen werking verder verduurzamen. De globale CO2-uitstoot moet de komende jaren verder naar beneden door allerlei grote en kleine ingrepen. En zo passen de watertaps van Robinetto perfect in het ruimere klimaatbeleid van de gemeente Erpe-Mere. 

En de frisdrankautomaat? Die is ook al enige tijd verdwenen uit het gemeentehuis van Erpe-Mere.

Blijf je graag op de hoogte van onze avonturen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief