Opinie

Naar de Klimaatmars of niet?

26 oktober 2022

Jeroen Vereecke, CEO en oprichter van Robinetto, zat op zaterdag 22 oktober 2022 met een dilemma. Zou hij de dag erna, zondag 23 oktober, naar de Klimaatmars in Brussel gaan of niet. Zijn opinie - en uiteindelijke beslissing - lees je hieronder.

Afgelopen zaterdag zat ik met een dilemma: ga ik nu morgen naar de klimaatmars of niet? De argumenten pro en contra pingpongden in snel tempo in mijn hoofd over en weer. Dit is wat er gebeurde:

PRO: Ik MOET gaan, ja toch? Want ik ben echt begaan met duurzaamheid en klimaatverandering. Ik heb er zelfs een bedrijf voor opgericht, om de wereld (een beetje) duurzamer te maken.

CONTRA: Maar goh, moét ik nu echt gaan? Het is de zoveelste klimaatmars, er zal wellicht toch veel minder volk zijn dan de vorige keren. Mensen zijn daar vandaag niet echt mee bezig, met het klimaat. En de politici hebben het veel te druk met hun politieke spelletjes... Ze gaan het zelfs niet zien, dat er een klimaatmars is.

PRO: Ja maar, als iedereen zo redeneert, gaat er natuurlijk minder volk zijn, en dan geef je de cynici gelijk. Dan wordt het echt een zielige vertoning, met ocharme een paar duizend mensen. En dan loop ik daar tussen en kunnen ze weer zeggen: "Kijk zie, het legertje klimaat-alarmisten wordt steeds kleiner".

CONTRA: Ok ok, dat is wel waar. Maar op die ene betoger meer of minder gaat het nu toch niet aankomen. En het gaat trouwens mooi weer zijn. En ik moet toch dringend nog eens gaan fietsen. Dat is toch ook belangrijk, zo wat aan mijn gezondheid werken.

PRO: Er komen nog zo veel dagen dat je kan gaan fietsen, zeg. Ga nu gewoon naar die klimaatmars. Walk the talk! En ok, misschien IS de opkomst veel lager dan vorige keren, maar dan zal het ten minste niet aan jou hebben gelegen.

CONTRA: Ok dan, maar ik ben eigenlijk al heel de week bezig met iets te doen voor het klimaat. De impact die we met ​Robinetto maken is toch veel tastbaarder dan zo'n betoging? Denk je nu echt dat iemand zich dat aantrekt, een paar duizend mensen op straat? Er is elke dag wel een betoging voor of tegen iets!

PRO: Kom, zet je cynische zelf even opzij. Elke belangrijke maatschappelijke verandering in de geschiedenis is toch gepaard gegaan met mensen die op straat kwamen?

BRUSSEL, ZONDAG 23 OKTOBER

We lopen de Albert II-laan uit, en draaien de Kruidtuinlaan op. In de bocht zie ik deze oudere man staan met een bord. Wow, is hij werkelijk 98 jaar? Meestappen in de Klimaatmars lukt wellicht niet meer. Maar hij staat er wel. Straf! Ik begrijp totaal niet meer waar het dilemma van gisteren over ging. Welk dilemma?

P.S. Ook de 30.000 andere aanwezigen op de Klimaatmars hadden geen last (meer) van het dilemma.

 

Meer opinie?

Lees het interview met Jeroen over ondernemen met impact of zijn opinie over waarom impact-ondernemen gelukkig maakt.

Of volg Jeroen Vereecke op LinkedIn