Duurzaamheid

Naar een slimmere stedelijke logistiek

29 juni 2021

Robinetto is opgericht als sociale impact-onderneming. Door kwalitatieve oplossingen aan te bieden voor het gebruik van leidingwater als drinkwater creëren we een reële impact op het verpakken en transport van water. Samen met vele andere bedrijven en organisaties ondertekenden we nu ook de Green Deal Duurzame Stedelijke Logistiek. Daarbij engageren we ons te zoeken naar manieren om stedelijke logistiek beter aan te pakken.

De Belgische drankenindustrie produceert elk jaar 5 miljard verpakkingen. Al die verpakte drank moet ook nog eens vervoerd worden. Dat betekent jaarlijkse ettelijke miljoenen transportkilometers. Je hoeft geen wetenschapper te zijn om te beseffen dat dit transport en deze berg afval een enorme hoeveelheid CO2-uitstoot met zich meebrengen. 

Om heel concreet te zijn: de CO2-uitstoot van flessenwater ligt tot 150 keer hoger dan die van kraanwater. Daar wil Robinetto iets aan doen door leidingwater te promoten naar horeca, events, bedrijven én particulieren.

Duurzame stedelijke logistiek

Samen met onder andere bpost, The Shift, Cargo Velo, Schoenen Torfs, Sligro-ISPC, Telenet, Stad Mechelen, Stad Gent, Colruyt Group, CityDepot en onder coördinatie van Bond Beter Leefmilieu, zet Robinetto nu mee de schouders onder de zoektocht naar een slimmere stedelijke logistiek. 

De partners in deze Green Deal engageren zich om via eigen acties het efficiënt en emissievrij transport in steden te bevorderen. Die acties zijn nodig om onze steden bereikbaar én leefbaar te houden. Trouw aan onze missie gaan wij bij Robinetto op zoek naar hoe we mensen en organisaties kunnen inspireren om overbodig transport in de stedelijke omgeving te vermijden. Want minder logistiek is per definitie slimme logistiek.

Lees hier meer over de Green Deal.

Meten is weten

De missie van Robinetto is 1 miljard minder drankverpakkingen in België. Die impact willen we ook meten. Dat willen we doen door in iedere watertap die we verkopen of verhuren een slimme teller te plaatsen. Die teller meet hoeveel water er reeds is getapt, en dus ook hoeveel water niét is verpakt en getransporteerd. Lees er hier meer over.

Samen met CAW Oost-Vlaanderen zetten we nu een pilootproject op rond Realtime Impactmeting als incentive en accelerator voor duurzame keuzes. In alle dispensers van CAW Oost-Vlaanderen zit een slimme teller, die online rapporteert hoeveel water er reeds is getapt.  

Proefopstelling

We gaan aan de slag met de verkregen data en testen uit op welke manier deze data het sterkste effect hebben. We gaan na welke parameters het best werken: druk je de impact uit in aantal vermeden plastic flessen, in uitgespaarde transportkilometers of in uitgespaarde CO2? We checken ook welke communicatievormen het grootste effect hebben: een display aan de toestellen zelf, communicatie van de data op de interne website van de organisatie, publieke communicatie, ... 

We voorzien verschillende testopstellingen waarmee we kunnen experimenteren. Naast de effectieve tellerdata gebruiken we ook bevragingen en meer uitgebreide interviews als instrument. Binnen onze eigen communicatie meten we hoe het gebruik van de impactmeting al dan niet aanslaat bij potentiële nieuwe klanten. Al die gegevens komen in een eindverslag waarin we de bekomen inzichten delen met de andere deelnemers van de Green Deal Stedelijke Mobiliteit

Decentralisatie

Omdat wij #skininthegame en #walkthetalk heel belangrijk vinden, gaan we daarnaast ook op zoek naar hoe we de eigen (verhuur-)activiteiten van Robinetto slimmer kunnen maken.

We beschikken over een gamma aan mobiele watertaps voor gebruik op evenementen. Deze verhuur op korte termijn stelt ons voor een uitdaging: enerzijds zorgen we met onze watertaps voor een duurzaam alternatief voor flessenwater. Anderzijds veroorzaakt het transport van deze watertaps ook een substantiële CO2-uitstoot. 

De oplossing ligt wellicht in een decentrale aanpak: het opzetten van een netwerk van locaties waar onze verhuur-watertaps zich bevinden, zodat de afstand voor het transport naar een event steeds beperkt blijft. Samen met partners, binnen en buiten het Green Deal-netwerk, zoeken we hiervoor naar concrete oplossingen.

Lees hier meer over onze oplossingen voor evenementen.