Gezondheid

Wat gezond is voor jouw lichaam is ook gezond voor het milieu.

15 juni 2021

De voedingsdriehoek staat sinds 2017 letterlijk op zijn kop. Water werd helemaal bovenaan gezet en onbewerkte en plantaardige voedingsmiddelen kregen een centrale plaats. Vandaag voegt het Vlaams Instituut Gezond Leven daar nog een aantal aanbevelingen aan toe die niet alleen rekening houden met gezonde, maar ook met duurzame voeding.

Een omgedraaide voedingsdriehoek en nog eens nieuwe aanbevelingen. Dat vraagt om wat toelichting.

Michaël Sels, diëtist in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, legt in deze reportage uit wat de aanbevelingen precies inhouden. Die 7 tips moeten iedereen helpen om gezonde en milieubewuste keuzes te maken.

Centrale gedachte: wat gezond is voor jouw lichaam is ook gezond voor het milieu. 

1. Drink kraanwater

De gemiddelde Belg drinkt te weinig water. Genoeg water drinken is nochtans de basis van een gezond voedingspatroon. Elke dag verlies je als volwassene 2 tot 3 liter vocht. Een volwassene zou dagelijks ongeveer 1,5 liter water moeten drinken om het vochtgehalte op peil te houden. Lees er hier en hier meer over. En uiteraard drink je best kraanwater. Dat is niet alleen goedkoop en gezond maar ook heel duurzaam.

Uit de cijfers van de voedselconsumptiepeiling weten we dat de gemiddelde Belg te weinig water drinkt. Meer water drinken proberen we dus vanuit gezondheidsstandpunt te stimuleren. Als je dan ook nog kiest voor kraanwater waardoor je minder afval hebt, heb je twee dingen goed gedaan.
Michaël Sels
Hoofddiëtist Universitair Ziekenhuis Antwerpen

2. Meer fruit en groenten

De overgrote meerderheid van de Belgen eet te weinig groenten en fruit. Die zitten nochtans boordevol vitaminen, mineralen en vezels. En door meer groenten en fruit op het menu te zetten, kan je ook makkelijk eens wat minder vlees of vis op je bord leggen.

3. Peulvruchten, volle granen en noten

Voor de productie van deze plantaardige voeding is veel minder water nodig dan voor het kweken van dierlijke voeding. En dat is uiteraard beter voor het milieu.

4. Minder vlees

We eten met zijn allen nog steeds te veel vlees. De productie van vlees is enorm belastend voor het milieu. De consumptie van te veel rood vlees houdt bovendien een aantal gezondheidsrisico’s in. Minder vlees eten is dus zowel goed voor je gezondheid als voor de planeet.

5. Vermijd ‘lege’ calorieën

Een zakje chips en een flesje frisdrank gaan er altijd wel vlot in, maar hebben weinig tot geen voedingswaarde. Ze bevatten veel suiker en vetten die we niet nodig hebben om gezond te leven.

6. Verspil geen voedsel

Gooi zo weinig mogelijk voedsel weg. Koop enkel wat je nodig hebt en maak een goede keukenplanning op zodat je niets weg moet gooien.

7. Eet enkel wat je nodig hebt

We eten vaak meer dan we eigenlijk nodig hebben. Uit onderzoek blijkt dan ook dat zowat de helft van de Belgen te zwaar is. Op je gewicht letten is goed voor je gezondheid, voor de portemonnee en voor de planeet.

Michaël Sels, hoofddiëtist van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, legt op VRT nog meer in detail uit wat de 7 aanbevelingen precies inhouden.

Bekijk hier de integrale reportage