Gezondheid

Water drinken verlengt je leven

10 januari 2023

Nieuw onderzoek toont aan dat onvoldoende hydratatie leidt tot snellere veroudering en een groter risico op chronische ziekten. Dat blijkt uit een grootschalige studie van het Amerikaanse National Institute of Heath. Zij volgden maar liefst 11.000 oudere Amerikaanse volwassenen gedurende 25 jaar.

De resultaten van het onderzoek zijn duidelijk: personen met een slechte hydratatie hebben vaker een hoge bloeddruk, hoge cholesterol, hoge bloedsuikerspiegel én een groter risico op vroegtijdig overlijden.

Hoe komen de onderzoekers tot die conclusie? Daarvoor controleerden ze bij die grote groep deelnemers regelmatig de natriumconcentratie in het bloed, een goede graadmeter voor de mate van hydratatie. De onderzoekers stelden gelukkig vast dat de meeste deelnemers natriumconcentraties hadden binnen een ‘normaal’ niveau: 135 tot 146 millimol per liter.

Maar toch ontdekten ze ook een groep van ouderen die onvoldoende water drinkt. Bij die groep is het risico om jonger te overlijden maar liefst 21% hoger dan bij de beter gehydrateerde deelnemers. Ze hebben ook een groter risico op het ontwikkelen van ziekten zoals dementie en diabetes.

Het is voor alle duidelijkheid niet zo dat meer water drinken helpt om ernstige ziektes te voorkomen. Het is ook geen wondermiddel tegen veroudering. Maar voldoende water drinken hoort wel bij een gezonde levensstijl, net als gezonde voeding en voldoende bewegen. Hier geven we alvast enkele tips om voldoende gehydrateerd te blijven.

Als voldoende water drinken zo belangrijk blijkt, is het noodzakelijk om ervoor te zorgen dat mensen dit ook effectief doen. Het plaatsen van een watertap in je bedrijf, organisatie of school kan daar bij helpen. En dus blijven we bij Robinetto getapt water promoten als een gezonde en ecologische keuze.

Van veel van onze klanten horen we dat het plaatsen van een watertap een serieuze 'boost' geeft aan de waterconsumptie. Ook Victor en Laura, leerlingen van het Atheneum Voskenslaan in Gent,  vertelden ons dat ze nu veel meer water dan vroeger drinken. Jong geleerd is oud gedaan dus!

Bron: The Lancet