1 miljard minder drankverpakkingen: de geniale oplossing van de Zweden

12 februari 2019

In Europa hebben we steeds meer een eengemaakte markt. Maar toch zijn er nog veel verschillen. En dat is voor hoe we omgaan met dranken niet anders.   België aan de top... In België staan we aan de top als het gaat over het produceren van afval uit drankverpakkingen. Er komen jaarlijks meer dan 5 miljard drankverpakkingen op de Belgische markt, en minstens de helft daarvan zijn wegwerpverpakkingen.  Minstens 30% van de drankverpakkingen wordt gebruikt om water te verpakken en te transporteren. Dat zijn dus 1,5 miljard flessen. Wij Belgen drinken dan ook veel, heel veel flessenwater. Gemiddeld drinkt iedere Belg 126 liter flessenwater per jaar

Hoeveel flessenwater drinken andere Europeanen? Als we kijken naar de cijfers, zien we dat de Zweden een heel makkelijke manier hebben gevonden om veel minder drankverpakkingen nodig te hebben: zij drinken slechts 10 liter flessenwater per persoon per jaar. En voor de rest drinken zij gewoon kraanwater, dat (net als in alle Europese landen), van zeer goede kwaliteit is (lees er alles over hier). Zo sparen ze niet alleen een hoop verpakkingen, maar ook een hoop transport en geld uit. Ook de Nederlanders (24 liter) doen het een pak duurzamer dan wij. (Lees verder onder de grafiek)  

Wat als wij de geniale oplossing van de Zweden zouden gebruiken?

Even rekenen: Belgen drinken nu 126 liter flessenwater per persoon per jaar. Als de Belgen zouden drinken als de Zweden, zouden we 10 liter flessenwater per persoon per jaar drinken. Dat is 116 liter flessenwater per jaar per persoon minder. We zijn met 11,3 miljoen Belgen. 11,3 miljoen keer 116 liter = 1.310.800.000 liter Dat is dus 1,3 miljard liter per jaar.

Als de Belgen zouden drinken als de Zweden, zouden we makkelijk meer dan 1 miljard minder drankverpakkingen gebruiken. Dit zou tevens én goedkoper én gemakkelijker zijn.

Niets houdt ons dus tegen om ook in België deze geniale maar simpele oplossing van de Zweden te gebruiken. We kunnen thuis, op café of restaurant, of op onze evenementen makkelijk alle flessenwater vervangen door leidingwater.